tisdag 14 maj 2024

Konvoi / The Arctic Convoy



Titel: Konvoi / The Arctic Convoy / Konvojen
Genre: Action/Drama/Krig/Thriller
Land: Norge
År: 2023
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
I rollerna: Tobias Santelmann, Anders Baasmo, Adam Lundgren, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen

Handling: Året är 1942. Hitlers krigsmaskin verkar vara ostoppbar. Tyskarna invaderar Sovjetunionen och allt hopp tycks vara ute. De allierade tvingas ingå förbund med Sovjetunionen och stödja dem med vapen. En konvoj med 35 fraktskepp fyllda med krigsmateriel inleder en farlig resa från Norge mot Sovjetunionen med brittiskt flygunderstöd. De möter starkt motstånd såväl från ovan, på ytan och även underifrån. Just som det ser som värst ut för konvojens besättning meddelas att deras flygunderstöd kommer att dras tillbaka...

Omdöme: Ett skepp kommer lastat. I det här fallet en hel konvoj med fartyg som ska ta sig från Island till Murmansk i Sovjetunionen. Detta då flera ton förnödenheter och krigsmateriel ska transporteras till Sovjetunionen i kriget mot Tyskland. Konvojen ser dock att faran är överhängande från tyskarna som befinner sig i luften, på vattnet och under vattnet. Konvojen får order om att splittra upp sig för att göra det svårare för fienden att lokalisera fartygen.


©Fantefilm

Vissa fartyg väljer att vända tillbaka till Island, andra sänks under resans gång. Ett norskt fartyg under befäl av kapten Skar (Anders Baasmo) beslutar sig för att fortsätta mot Murmansk, trots att en del i besättningen inklusive näst högsta befälet Mørk (Tobias Santelmann) är starkt emot den smått dödsdömda planen. Skar är dock fast besluten i sitt befäl av fartyget och besättningen utsätts för enorma påfrestningar och faror längs rutten som går via Arktiska havet.


©Fantefilm

Norsk film har visat prov på att de kan leverera välgjorda och bra krigsfilmer, tänker i synnerhet på den verklighetsbaserade Den 12. mann / The 12th Man (2017). Denna är verklighetsinspirerad av konvojen som kallades för Konvoj PQ 17 som under juli 1942 såg 35 fartyg segla från Island och där endast 11 nådde fram.


©Fantefilm

Vi får en intensiv och tät krigsfilm som helt och hållet utspelar sig ombord det norska fartyget. De måste hålla koll på kommunikationen via morsekod från de övriga fartygen i konvojen för att hålla sig informerade om vad som händer runt dem. Samtidigt får de hålla utkik efter angrepp från luften där svensken Johan (Adam Lundgren) sköter luftvapnet för att skydda sig. Dessutom är u-båtarna och minorna en stor fara som lurar i vattnet.


©Fantefilm

Absolut en lyckad krigsfilm som är välgjord med allt vad det innebär. Det är en sak att ha välgjorda attacker och actionscener, det är en annan att lyckas med stämningen ombord fartyget och känslan av att faran är överhängande. Helt enkelt en produktion som genomgående håller hög klass. En välgjord, stämningsfull och spännande krigsfilm väl värd att se.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar