söndag 5 maj 2024

Junkyard Dog



Titel: Chien de la casse / Junkyard Dog
Genre: Drama/Komedi
Land: Frankrike
År: 2023
Regi: Jean-Baptiste Durand
I rollerna: Raphaël Quenard, Anthony Bajon, Galatéa Bellugi, Dominique Reymond

Handling: I en liten by i södra Frankrike har Dog och Mirales en konfliktfylld vänskap. Den sätts på prov när Elsa anländer till deras by, en tjej som Dog kommer att bli kär i.

Omdöme: Bästa vännerna Mirales (Raphaël Quenard) och Dog (Anthony Bajon) har känt varandra ända sedan de var 12 år gamla. I 15 års tid har de varit oskiljaktiga i byn utanför Montpellier i södra Frankrike. Mirales är den pratglade av de två medan Dog är mer tystlåten. Det gör att Mirales tar varje tillfälle i akt att driva med Dog och försöka provocera fram reaktioner.


©Bac Films

Medan Dog mest gillar att spela TV-spel, har Mirales sin hund och marijuanaförsäljningen att ta hand om. En dag plockar Dog upp liftaren Elsa (Galatéa Bellugi) som ska till byn. Det visar sig att hon ska stanna i en månad. Dog blir kär och vänskapen med Mirales får sig en törn. Detta då Mirales känner sig åsidosatt av sin bästa vän som inte längre har tid att umgås när det passar Mirales.


©Bac Films

Det är ett relativt lugnt och händelsefattigt liv vännerna Mirales och Dog lever. Frågan är vad Dog skulle göra utan Mirales som är den drivande och får saker att hända. Vi följer dem i deras vardag som förvisso är lite smårolig när Mirales driver med Dog, men i och med Elsas entré hamnar hon mellan de båda vännerna. Detta skapar friktion som gör vänskapen ansträngd.


©Bac Films

Filmens bästa egenskap är Mirales och hunden. Även det faktum att han inte ska underskattas. Han må vara en drogförsäljare av marijuana, men han är inte korkad. Han är helt enkelt inte en stereotyp av vad en sån här karaktär vanligtvis brukar vara. Däremot är Mirales inte särskilt snäll gentemot bästa vännen Dog. Det är en sak att provocera och driva med sin vän, det är en annan att vara elak och förödmjuka honom framför andra.


©Bac Films

Mirales beteende triggas av Elsa. Man vet inte riktigt om det bara är för att Mirales är avundsjuk på Dog för att han skaffat flickvän eller om något mer ligger bakom. Det framgår dock en del ledtrådar som gör att man kan tyda Mirales agerande som så att han är beskyddande och bara vill det bästa för sin vän Dog. Förvisso kanske själviskt till viss del, men samtidigt känner han på sig att Elsa inte är rätt för Dog.


©Bac Films

Lite svårt att analysera denna film då det är ett drama, nästan en coming of age-historia med en del humor som ligger under ytan. Inte helt lätt att tolka relationen mellan Mirales och Dog med tanke på hur Mirales behandlar Dog. Mirales säger dock att de inte är vänner utan bröder. Han ser helt enkelt Dog som sin bror som han alltid kommer finnas där för, något som blir tydligt när Dog som allra mest behöver sin bästa vän. Allt som allt är det inte dåligt men det skapas inte tillräckligt med känslor för en sån här film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar