tisdag 28 maj 2024

Ransom / The Terrorists



Titel: Ransom / The Terrorists / Bombhotet
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 1974
Regi: Casper Wrede
I rollerna: Sean Connery, Ian McShane, Jeffry Wickham, John Quentin

Handling: Överste Tahlvik ställs inför sitt livs svåraste uppdrag när en terrorgrupp går till attack mot brittiska ambassaden i Norge. I utbyte mot gisslan kräver man att flera terrorister friges. Alla ska flygas ut i det passagerarplan som samtidigt kapas vid Fornebu. Tahlvik hamnar i ett politiskt dubbelspel på hög nivå där alla är emot honom, inklusive den norska och engelska regeringen som vill vara tillmötesgående mot kaparna. Deras order: Gå försiktigt fram! Hans svar: Glöm det!

Omdöme: När man plockar fram och väljer att se en sån här film är det främst för Sean Connerys skull. Han spelar överste Nils Tahlvik som kopplas in när en grupp terrorister håller brittiske ambassadören i Norge gisslan. Dess ledare är Shepherd (John Quentin), en brittisk terrorist som ryktas vara ansvarig för hundra civila offer. Nu vill britterna gripa honom en gång för alla och Tahlvik är mannen som ska ro det hela i hamn är det tänkt.


©British Lion Films

Saker kompliceras då en annan grupp terrorister kommer för att ge Shepherds grupp en hjälpande hand. De kapar ett passagerarplan som kommer från London på väg till Norge. Kaparna leds av Ray Petrie (Ian McShane) och begär att Shepherds gäng tillsammans med brittiske ambassadören förs till flygplanet i utbyte mot att de släpper gisslan. Om det inte uppfylls kommer en ur gisslan att avrättas en gång i timmen.


©British Lion Films

Inspelat i Norge med en finsk regissör och brittiska skådespelare. Alla talar brittisk engelska, plus Connery med sin skotska engelska. Det i sig är inte så förvirrande, även om man givetvis gjort det enkelt för sig. Lite mer förvirrande blir det längre in då vi inte bara har de två terroristgrupperna utan även inblandning från britterna och norrmännen i operationen som leds av säkerhetschefen Nils Tahlvik.


©British Lion Films

Tahlvik och de övriga han samarbetar med har aldrig varit med om en kapning. Samtidigt som han förhandlar med flygplanskaparna, försöker han ta till diverse knep för att på något vis oskadliggöra terroristerna. Han gör så utan att verka bekymrad över gisslans liv. Längs vägen inser han att något inte stämmer och att mer står på spel än han kunnat ana. Frågan är om han hinner pussla ihop bitarna innan det är för sent.


©British Lion Films

Inte så mycket action som man skulle kunna förvänta sig och kräva från en sån här film, inte minst då vi har att göra med två gisslansituationer samtidigt. Trots allt inte så tokigt där det är inspelat på plats i ett kylslaget Norge. Dock blir storyn lite krystad och rörig längre in, plus ologisk. Dessutom alltså inte direkt actionfylld trots att det finns tillfällen då det kunde bli både laddat och actionfyllt. Till viss del får det sin förklaring, men överlag har filmen svårt att övertyga. Definitivt inget måste trots att Sean Connery alltid är sevärd, även om han mest går på sparlåga här.


©British Lion Films

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar