måndag 13 maj 2024

The Last Stop in Yuma County



Titel: The Last Stop in Yuma County
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Francis Galluppi
I rollerna: Jim Cummings, Jocelin Donahue, Richard Brake, Nicholas Logan

Handling: Medan han är strandsatt på en rastplats på landsbygden i Arizona, hamnar en resande säljare i en svår gisslansituation när två bankrånare anländer utan betänkligheter om att använda grymhet eller kallt, hårt stål för att skydda sin blodbefläckade förmögenhet.

Omdöme: Ibland kommer man över filmer man inte vet något om på förhand och som man inte har några förväntningar på, men som visar sig vara trevliga överraskningar. Detta är en sådan film som utan några kända namn gör att man inte kan vara säker på hur det ska gå. Förvisso kände man igen Jim Cummings från hans trevliga Thunder Road (2018) och Jocelin Donahue från The House of the Devil (2009) men det är inte några storskådisar att prata om.


©Well Go USA Entertainment

En resande knivförsäljare (Jim Cummings) anländer till en bensinmack där han informeras om att de har slut på bensin då leveransen inte kommit än men ska dyka upp vilken stund som helst. Under tiden väntar han på rastplatsen intill där servitrisen tillika ägarinnan Charlotte (Jocelin Donahue) välkomnar honom.


©Well Go USA Entertainment

Lite senare dyker Beau (Richard Brake) och Travis (Nicholas Logan) upp i sin bil. De, tillsammans med bilen, stämmer in på beskrivningen som gått ut via radion gällande ett bankrån som skett i närheten. Knivförsäljaren och Charlotte, vars make är polis i Yuma County, hamnar nu i en gisslansituation där fler besökare ansluter till rastplatsen i väntan på bensinleveransen.


©Well Go USA Entertainment

Richard Brake i rollen som den ledande bankrånaren är värd att nämna lite extra. Inte bara för att han förmodligen är den bästa karaktären utan för att skådespelaren påminner om en blandning mellan David Carradine, Lee Marvin och James Coburn. En sån där ärrad veteran som passar klart bra i en sån här skurkroll.


©Well Go USA Entertainment

Långfilmsdebut av Francis Galluppi som även stått för manuset och klippningen. Handlingen är försatt till 70-talet och skönt nog kan man konstatera att filmen är lite av en frisk fläkt. Det är inte samma gamla vanliga utan det hela har något lite eget över sig. Till en början känns det som det kan bli Quentin Tarantino-inspirerat för att sedan snarare ha en smak av bröderna Coen, men utan att kännas som en kopia.


©Well Go USA Entertainment

Filmen kan sägas vara lite av en slow burner där den inte stressar med att introducera karaktärerna. Premissen fastslås tidigt men det är i ett behagligt tempo utan en massa snabba klipp eller liknande. Gisslansituationen eskalerar och när det gått en timme tänker man vad mer filmen kan bjuda på. För här känns det som filmen berättat sin historia. Den har dock mer att komma med sista halvtimmen vilket leder till en trevlig avslutning där allt är möjligt och man inte alls kan veta hur det hela ska sluta.


©Well Go USA Entertainment

Det känns väldigt förfriskande att hitta en sån här film som inte gör samma gamla misstag som majoriteten av dagens filmer gör. Istället för att ge det man förväntar sig läggs liksom alla korten på bordet och när man når slutet av filmen inser man att en liten pärla setts. En film som gör en mer än nöjd då den inte bara håller intresset uppe under filmens gång utan även avslutar minnesvärt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Tack för tips. Lägger upp den på listan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul med trevliga överraskningar :)

      Radera