torsdag 30 maj 2024

The Substitute



Titel: The Substitute
Genre: Action/Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Robert Mandel
I rollerna: Tom Berenger, Ernie Hudson, Diane Venora, Marc Anthony, William Forsythe, Luis Guzmán, Cliff De Young

Handling: Shale är en f.d. legosoldat som återvänder hem. Där finner han sin flickvän hotas av ett gäng på skolan där hon jobbar som lärarinna. Shale tar hennes plats som vikarie för att skydda henne och upptäcker att det i skolan säljs knark som leds av rektorn. Shale samlar sin legotrupp och går till attack.

Omdöme: Shale (Tom Berenger) och gruppen legosoldater han leder ser sig utan jobb efter att deras senaste uppdrag gått snett. Shale återvänder hem till Miami där han söker upp sig flickvän Jane (Diane Venora) som är lärarinna på gymnasiet. Efter att hon attackerats utanför skolan och misstänker att gänget som leds av hennes elev Lacas (Marc Anthony) ligger bakom, tänker Shale inte låta dem komma undan med det.


©Orion Pictures/Lionsgate

Shale hoppar in som lärarvikarie och tar över Janes klassrum. Detta ger honom en chans att komma nära och psyka Lacas och gänget som terroriserar skolan. Han upptäcker dock att det sträcker sig långt utanför skolan då gänget är inblandade i drogverksamhet. Skolans omtyckte rektor, den f.d. polisen Rolle (Ernie Hudson), är förvånansvärt cool när det kommer till Lacas och gänget vilket får Shale att misstänka att han kan vara inblandad i drogverksamheten.


©Orion Pictures/Lionsgate

De flesta filmerna man sett om lärare som kommer till en ny skola är att de ska inspirera eleverna samtidigt som de måste tampas med den stökiga miljön. Denna skiljer sig en del från de typiska filmerna i skolmiljö. Kanske inte så mycket till en början då Shale anländer till skolan och finner klassen vara totalt kaos, något han tänker ändra på genom att vinna deras respekt. Det enda språket de verkar förstå och reagera på är våld.


©Orion Pictures/Lionsgate

Det får erkännas att filmen till en början känns väldigt ordinarie och farhågor finns om att det blir det gamla vanliga. Då filmen också är på knappt två timmar undrar man hur de ska lyckas fylla ut tiden utan att det blir långdraget. Just det faktum att Shale är en f.d. legosoldat kommer visa sig komma till användning då han inte bara blir en lärarvikarie.


©Orion Pictures/Lionsgate

Ju längre in man kommer, ju mer brutal blir filmen. Det är faktiskt lite överraskande hur actionfylld den visar sig bli och skiljer sig därför en del från vad man kanske hade förväntat sig. Det är bara positivt som det visar sig och ger filmen en udd som är välkommen. Samtidigt har filmen gott om komiska ögonblick som stundtals får en att tänka på The Naked Gun (1988). Om det är meningen eller oavsiktligt låter jag vara osagt, men det är svårt att missa detta och man får sig ett par goda skratt. Det gör att filmen blir till en något överraskande underhållande filmtitt när allt är sagt och gjort, även om det tar ett tag innan den blir varm i kläderna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar