lördag 4 maj 2024

When Evil Lurks



Titel: Cuando acecha la maldad / When Evil Lurks
Genre: Skräck
Land: Argentina/USA
År: 2023
Regi: Demián Rugna
I rollerna: Ezequiel Rodríguez, Demián Salomón, Silvina Sabater, Luis Ziembrowski

Handling: I en avlägsen by hittar två bröder en man som är besatt av en demon och nära att föda fram ondskan själv. De bestämmer sig för att göra sig av med mannen, men lyckas bara sprida kaoset.

Omdöme: De två bröderna Pedro (Ezequiel Rodríguez) och Jimi (Demián Salomón) har hört skott i närheten och beger sig ut för att ta reda på vad som händer. De finner en död man som kapats på mitten. Han har haft med sig ovanliga verktyg och dokument avslöjar att han var på väg till eller från en gård i närheten. När de anländer till gården finner de att ondskan kommit till deras lilla by.


©Shudder

Ondskan har besatt en man och hans familj hade tillkallat en slags exorcist som skulle döda honom. Men han blev alltså dödad innan han nådde fram till gården. Bröderna bestämmer sig tillsammans med mannen som äger gården att flytta på den besatte mannen. Tanken är att köra iväg honom och dumpa honom långt från byn och på så vis göra sig av med problemet. Men det visar sig inte vara så enkelt och innan de vet vad som händer sprider sig ondskan genom människorna och djuren vilket får dem att göra oväntade och ondskefulla saker mot varandra och sig själva.


©Shudder

Denna argentinska skräckfilm plockar verkligen fram ondskan och mörkret när en elak demon inte tänker släppa greppet. Man har förvisso sett det förr i The Exorcist (1973) fast på ett lite annat sätt. Här kan vem som helst smittas av en person eller ett djur som är besatt. Vem som helst kan bli besatt och ingen kan känna sig säker. Med tanke på att både vuxna, barn och djur blir besatta, lurar verkligen faran runt varje hörn.


©Shudder

Det bjuds på en del lyckade scener och ögonblick där det oväntade sker. Detta etableras relativt tidigt och gör att man inte vet vad som ska ske härnäst. Allt är liksom tillåtet och det leder till scener som minst sagt sticker ut. Besattheten har inga begränsningar, alla medel är möjliga vilket gör det mer skrämmande.


©Shudder

Filmen är dock inte så lyckad som den kunde ha blivit. Detta är främst för att den är bättre under dess första halva än andra. Det mesta av det bästa sker under första halvan av filmen då flera minnesvärda scener avlöser varandra. Det blir något temposvagt halvvägs in när bröderna anländer till Mirtha (Silvina Sabater) som tar in dem och ger dem tak över huvudet.


©Shudder

Även om det är en skräckfilm som har en del unika scener som sticker ut är det som helhet inte något som går hem fullt ut. Det räcker inte bara att känna ondskan och ha en del minnesvärda scener. Det blir inte så stämningsfullt som man skulle kunna kräva och storyn hade man gärna sett varit mer genomarbetad och smartare. De sju reglerna som det pratas om hade t.ex. gärna fått få större utrymme. Känns helt enkelt som idén fanns på plats men genomförandet lämnar en del att önska.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar