torsdag 2 maj 2024

Heroic



Titel: Heroico / Heroic
Genre: Drama/Thriller
Land: Mexiko/Sverige
År: 2023
Regi: David Zonana
I rollerna: Santiago Sandoval, Fernando Cuautle, Esteban Caicedo, Isabel Yudice

Handling: Luis skriver in sig på militärakademin Heroic Military College. En utlovad sjukförsäkring till hans mor bidrar till beslutet. Men innanför murarna väntar ett system byggt på förnedring och institutionaliserat våld.

Omdöme: Luis (Santiago Sandoval) är 18 år och börjar på den mexikanska militärakademin i hopp om en bättre framtid. Framförallt säkrar han på det sättet en sjukförsäkring till sig själv och speciellt till sin mor som är i behov av medicin och vård. Tillsammans med övriga kadetter blir han informerad om att det inte spelar någon roll vilken hudfärg, religion eller ekonomisk status du hade på utsidan. Inne på militärakademin har alla chansen att göra karriär.


©Wild Bunch

Luis och de övriga nykomlingarna i förbandet de hamnar i kommer att få gå igenom diverse initieringsritualer som deras överordnade initierar och överser. Ledaren för deras förband är sergeant Eugenio Sierra (Fernando Cuautle) som tidigt ser något i Luis som gör att han behandlar honom lite bättre än övriga nykomlingar. Kan det ha att göra med att Luis visar sig vara en bra skytt då hans militärfar lärde upp honom som ung? Eller kan det vara för att han kan ha nytta av Luis för oklara ändamål som han vill att Luis ska hålla tyst om? Eller ligger något annat bakom särbehandlingen?


©Wild Bunch

Filmen lyckas med små medel skapa en obehagskänsla när vi följer Luis och de övriga kadetterna på militärakademin. För det är en sak att ingjuta disciplin och ordning, det är en annan att förnedra och både psykiskt och fysiskt använda våld för att bryta ner kadetterna. Uppenbarligen står det inte rätt till med metoderna som används. Frågan är hur långt det kan komma att gå och om någon kan eller är villig att sätta stopp för det.


©Wild Bunch

På sätt och vis kommer amerikanska The Lords of Discipline (1983) upp i tankarna då den också handlar om en militärakademi där övergrepp på nykomlingar och potentiell korruption äger rum innanför väggarna. I båda fallen är det en kritisk syn på militärakademin med metoder som inte hör hemma när man har att göra med medmänniskor. Inte ens fångar förtjänar att utsättas för vad dessa kadetter måste utstå.


©Wild Bunch

Att det påverkar och gör något med psyket är oundvikligt. Visst kan vissa ta det mer än andra. Tanken är att härda och testa dem, men det går oftast för långt och risken är överhängande att vissa bryts ner till den grad att självmord inte kan uteslutas. I bästa fall slutar de självmant, vilket är den främsta orsaken till varför man utsätter kadetterna för helvetet de får gå igenom. I värsta fall skördar det ett liv eller fler helt i onödan.


©Wild Bunch

En känsla som genomgående dyker upp under filmens gång är att den sitter på en potential som den inte riktigt vågar släppa loss fullt ut. Många gånger känner man att den håller tillbaka och mer skrapar på ytan istället för att släppa loss ordentligt. Den hade vunnit på det. Nu känns det mer som den liksom lockar en men lurar en lite genom att inte gå på fullt ut. Filmen är på under 90 minuter och kanske hade den vunnit på att lägga på en del för att låta oss känna dess fulla effekt. Trots det har den en del att ta med sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar