måndag 6 maj 2024

Ricochet



Titel: Ricochet
Genre: Kriminaldrama/Thriller/Action
Land: USA
År: 1991
Regi: Russell Mulcany
I rollerna: Denzel Washington, John Lithgow, Kevin Pollak, Ice-T

Handling: Några människor är födda till att hata. En sådan är Earl Talbot Blake och finns det en man han hatar mer än någon annan så är det mannen som satte honom bakom galler för sju år sedan. Precis hur mycket Blake hatar honom kommer han mycket snart att bli varse om.

Omdöme: Australiensaren Russell Mulcahy, mest känd för Highlander (1986), gjorde förutom denna film även filmer som bl.a. Razorback (1984), The Real McCoy (1993), Silent Trigger (1996) samt Resurrection (1999). Samtliga underhållande och sevärda på sitt sätt utan att vara toppfilmer. Med en bakgrund som musikvideoregissör har det visuella alltid haft en framstående roll i hans filmer.


©Warner Bros.

För sju år sedan, år 1984, var den juridikstuderande Nick Styles (Denzel Washington) en patrullerande polis som tillsammans med partnern Larry Doyle (Kevin Pollak) grep mördaren Earl Talbot Blake (John Lithgow). Gripandet skedde under uppmärksammade omständigheter och filmades av ett vittne till det hela.


©Warner Bros.

Medan Blake åkte in i fängelse med ett sönderskjutet knä, blev Styles en omskriven hjälte. Sju år senare jobbar Nick Styles åt distriktsåklagaren och står inför en lång och framgångsrik politisk karriär. Blake har inte glömt Styles. Tvärtom har han inte kunnat tänka på något annat och planerar sin hämnd. Först måste han ta sig ut ur fängelset, sen kan den ljuva och grymma hämnden börja.


©Warner Bros.

Trots att filmen hade sett åtminstone två gånger tidigare, mindes i princip endast inledningssekvensen när Styles och Blake gör upp första gången. Det var därför lite som att se den för första gången efter de inledande 10-15 minuterna. Det visar sig vara en ganska brutal film på sina håll där Blake är en renodlad psykopat som när han fått för sig något tänker fullfölja det till varje pris.


©Warner Bros.

Denzel Washington, som hade vunnit en Oscar för Glory (1989), har en självklarhet i rollen som den unge och hungrige Nick Styles som går efter vad han vill ha. John Lithgow blir en bra motpol då han funkar klart bra som psykopaten Blake. En roll man sett honom spela förr, men här känns han mer genomond än han brukar vara. De båda höjer sig utan tvekan över resterande skådespelare som är desto mer mediokra.


©Warner Bros.

Tycker filmen funkar ganska bra som popcornrulle som sticker ut en del från mängden. Det blir speciellt kul att se hur Blake iscensätter sin hämnd på Styles och hur Nick Styles ifrågasätts av alla i hans närhet. Från början lär manuset för övrigt ha varit skrivet som en Dirty Harry-film, men Clint Eastwood kände att den var för mörk.


©Warner Bros.

Tyvärr tappar filmen under sista 15-20 minuterna. Det blir liksom ett skifte som går från att Blake har full kontroll på situationen till att Styles lurar in honom i en fälla. En fälla som är alldeles för overklig och överdriven får sägas. Det gör att filmen tappar sitt grepp under upplösningen. Fram till dess är filmen och nosar på en stark trea. Sista kvarten får dock alltså inte till det och p.g.a. det landar betyget på knappt en trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar