onsdag 22 maj 2024

Superbad



Titel: Superbad / Supersugen
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2007
Regi: Greg Mottola
I rollerna: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Seth Rogen, Bill Hader, Emma Stone

Handling: Seth och Evan går sista året på high school. Snart är det avslutning och de kommer att skiljas åt. Separationsångest, desperation över att förlora oskulden samt försök att få tag på sprit till en fest leder till en kväll de sent kommer att glömma.

Omdöme: Bästa vännerna Seth (Jonah Hill) och Evan (Michael Cera) går sista året på high school och gör allt tillsammans. De har dock kommit in på olika college vilket gör att de nu vill göra det bästa av sin sista tid tillsammans. Separationsångesten växer och båda är smått desperata att förlora oskulden innan college. Evan är kär i Becca (Martha MacIsaac) medan Seth vill få till det med Jules (Emma Stone). Kanske får de en chans då Jules bjuder hem Seth som hon ber införskaffa alkoholen till festen hon ska ha.


©Columbia Pictures

Seth och Evan vänder sig till den gemensamme vännen Fogell (Christopher Mintz-Plasse) då han fixat ett falskt leg som kan användas för att köpa sprit. Planen går inte riktigt som de tänkt sig då Fogell plockas upp av poliserna Michaels (Seth Rogen) och Slater (Bill Hader). Seth och Evan hamnar på en annan fest där de försöker få tag i sprit till festen de egentligen ska till.


©Columbia Pictures

Sex, droger och rock n' roll handlar det kort och gott om i denna film som är en slags semi-autobiografi då vännerna Seth Rogen och Evan Goldberg skrev om sina erfarenheter från tiden när de växte upp tillsammans. Ett manus som hamnade på den s.k. "black list" över bästa oproducerade manusen och kom att bli en av de mest hyllade high school-filmerna någonsin.


©Columbia Pictures

Det är en film som även om det handlar om high school känns något mer vuxen än många andra liknande filmer. Men som den ungdomskomedi det är blir det mycket av det man är van vid och kan förvänta sig av en sån här film. Det hjälper dock att Seth och Evan har en ganska skön jargong och att det kommer relativt naturligt. Både Jonah Hill och Michael Cera spelar sina karaktärer bra även om Jonah Hill är lite svårare att tycka om. Michael Cera underspelar nästan sin karaktär vilket passar bra.


©Columbia Pictures

Poliserna Michaels och Slater är förvisso over-the-top och driver med polisyrket, fast mestadels funkar det och blir ett roligt inslag som får mer utrymme än väntat när de väl kliver in i handlingen. De tar med sig Fogell och ger honom hans livs upplevelse under deras kvällspass. Sen är det kul att se Emma Stone i sin filmdebut långt innan hennes Oscarsvinnande roller.


©Columbia Pictures

Allt som allt är det varken det bästa eller sämsta man sett. Definitivt sevärt med en del roliga scener och situationer vännerna hamnar i. Även om humorn för det mesta funkar och filmen underhåller tillräckligt mycket, saknar den en viktig ingrediens för att lyfta till något mer. Trots att den har vissa inslag av det, saknas en del värme och hjärta som skulle få en att känna något extra. Det är egentligen det som skiljer de riktigt bra ungdomsfilmerna från resten. Förvisso är detta en utpräglad komedi men det fanns möjlighet att få med denna aspekt vilket hade kunnat höja filmen minst ett snäpp.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar