torsdag 2 maj 2024

Memory



Titel: Memory
Genre: Drama
Land: Mexiko/USA
År: 2023
Regi: Michel Franco
I rollerna: Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber, Jessica Harper

Handling: Sylvia är en socialarbetare som lever ett enkelt och strukturerat liv. Detta blåser upp när Saul följer henne hem från deras gymnasieåterförening. Deras möte kommer att påverka dem båda djupt när de öppnar dörren till det förflutna.

Omdöme: Har alltid haft ett gott öga till festivalfavoriten Michel Franco vars filmer från hans hemland Mexiko ofta skapar känslor och synar diverse samhällsproblem. Intressant nog har hans spanskspråkiga filmer uppskattats mer än hans engelskspråkiga. Om det bara är en slump eller inte låter jag vara osagt men detta är den tredje engelskspråkiga filmen han gjort.


©Ketchup Entertainment

Vi följer Sylvia (Jessica Chastain) som är en ensamstående mor som bor i New York med sin tonårsdotter Anna (Brooke Timber). Sylvia är en ganska strikt mor som inte låter sin dotter gå på dejter eller fester. Sylvia är en överbeskyddande mor och hennes personliga upplevelser från sin egen barndom ligger uppenbarligen bakom hennes uppfostran av dottern.


©Ketchup Entertainment

Sylvia försöker leva sitt liv men har inte kunnat bearbeta saker från sitt förflutna ordentligt. En kväll följer en man efter henne hem från en återföreningsträff med skolan. Mannen visar sig vara Saul (Peter Sarsgaard) och lider av demens. Eftersom Sylvia har så god hand med Saul, ber Sauls bror henne ta hand om honom på dagarna mot betalning. Det blir en chans för dem att tillsammans läka gamla sår och möjligtvis finna lite ljus i vardagen.


©Ketchup Entertainment

Detta känns som en film som har mer att bjuda på än vad man kanske känner under filmens gång. När man tänker tillbaka på filmen finns mycket under ytan som man lagt locket på under stora delar av filmen. Man förstår att det är Sylvias sätt att ta itu med sitt förflutna då man inte förrän mot slutet avslöjar vad som faktiskt ligger bakom. Det har fått henne att dricka och ljuga från ung ålder där hennes mor bara sett henne som ett problem istället för att inse att något ligger bakom beteendet.


©Ketchup Entertainment

Det är en sak att förstå att det finns mer under ytan än vad som visas under filmens gång. Det är en annan att känna det när man tittar. Hade helt enkelt velat känna mer, att filmen skapat mer känslor. För det är inte någon tokig historia man har att följa och både Jessica Chastain och Peter Sarsgaard ger gedigna prestationer. Det hade kunnat bli för mörkt och deppigt men de romantiska inslagen ger historien hopp som behövs. Dock känns det som filmen inte är mer än ok då det tar lite för lång tid innan den kommer till skott med att väcka känslorna till liv.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar