måndag 27 maj 2024

KotchTitel: Kotch / Kotch - Livet är vad man gör det till
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1971
Regi: Jack Lemmon
I rollerna: Walter Matthau, Deborah Winters, Felicia Farr, Charles Aidman

Handling: Kotch vill inte sättas på hem av sin son och svärdotter. Han rymmer därför och ger sig i lag med en gravid tonåring, likaledes på rymmen.

Omdöme: Denna fyrfaldigt Oscarsnominerade film var Jack Lemmons regidebut och kom att bli hans enda film som regissör. Detta då det var alldeles för påfrestande och han kände sig okomfortabel bakom kameran. Han lär först ha blivit erbjuden att spela huvudrollen, men visade istället intresse för att regissera filmen som bygger på en bok. Huvudrollen gav han till Walter Matthau som han tidigare hade spelat mot i The Fortune Cookie (1966) och The Odd Couple (1968). Sammanlagt kom de att medverka i ett tiotal filmer tillsammans


©Cinerama Releasing Corporation

Kotch (Walter Matthau) som han kallas är pensionerad och har gott om tid att spendera med sitt älskade barnbarn Duncan. Eftersom han numera bor med sin son Gerald (Charles Aidman) och Geralds fru Wilma (Felicia Farr, fru till Jack Lemmon), tar han gärna hand om Duncan. Svärdottern Wilma tycker dock att Kotch börjar visa tecken på att inte vara kapabel att ta hand om Duncan och skaffar därför barnvakt i form av tonåriga Erica (Deborah Winters).


©Cinerama Releasing Corporation

Kotch, som känner sig åsidosatt, accepterar situationen till viss del. Men då Wilma övertygar Gerald att sätta Kotch på ålderdomshem, bestämmer sig Kotch för att flytta självmant. Han ger sig iväg efter Erica som blivit gravid och hjälper henne under den svåra tiden under graviditeten med tak över huvudet och vad hon är behöver.


©Cinerama Releasing Corporation

En historia som har potential att bli en mysig film. Tack vare Walter Matthau blir den också det till viss del då han spelar lite av en mysfarbror. Dock känns filmen inte som den har en fast hand vad gäller regin. Filmen puttrar på lite för mycket och går liksom på sparlåga. Den nästan två timmar långa speltiden kunde trimmats lite grann även om det samtidigt är lite småmysigt att följa Kotch.


©Cinerama Releasing Corporation

Walter Matthau Oscarsnominerades för bästa huvudroll och är filmens behållning. En sak som det gärna hade fått vara mer av, och som jag trodde filmen skulle handla om med tanke på inledningen, är farfar Kotch med sitt barnbarn Duncan. För de har ett par fina scener som man gott kunde byggt vidare på. Filmen hade kunnat bli något i stil med Harry and Tonto (1974) som gav Art Carney en Oscar för bästa huvudroll. I den ger sig huvudkaraktären ut på äventyr med sin katt. Nu får Kotch ett annat sorts äventyr med den gravida tonåringen han tar hand om, men det leder inte till något att direkt ta med sig.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar