måndag 20 maj 2024

A Touch of ClassTitel: A Touch of Class / Kärlek börjar med kast
Genre: Komedi/Romantik
Land: Storbritannien/USA
År: 1973
Regi: Melvin Frank
I rollerna: George Segal, Glenda Jackson, Paul Sorvino, Hildegard Neil

Handling: En gift man som bara tänkt sig ett lättsamt hopp över skaklarna, blir förälskad i kvinnan han har en affär med.

Omdöme: En amerikansk man, Steve Blackburn (George Segal) som bor och jobbar i London, träffar en dag brittiska Vickie Allessio (Glenda Jackson). De kommer sedan stöta på varandra ett par gånger till vilket leder dem till att inleda en affär med varandra. Hon är förvisso en skild tvåbarnsmamma och med en italiensk ex-make som bor i Italien, men han är gift och har två barn. Han har dock den enkla inställningen att om frun inte är i samma stad är det fritt fram för honom att hoppa i säng med någon annan. Frun är för tillfället på besök i USA med barnen och sina föräldrar.


©AVCO Embassy Pictures

Steve och Vickie beslutar sig för att ge sig iväg på en romantisk weekend till soligare trakter och lämna det regniga London bakom sig. En weekend blir till en hel vecka och destinationen är Marbella på den spanska sydkusten. Vad som var tänkt som en romantisk resa visar sig bli annorlunda än de väntat sig när de lär känna varandra lite bättre. De går minst sagt igenom toppar och dalar där de går mellan att avsky varandra till att bli kära. De måste försöka lösa det på något sätt när de återvänder till London.


©AVCO Embassy Pictures

Filmen blev femfaldigt Oscarsnominerad, inklusive bästa film och manus, och vann en (Glenda Jackson för bästa kvinnliga huvudroll). Att hon vann är inte direkt överraskande då hon är klart bra, däremot något överraskande med hela fem nomineringar. Melvin Frank, som även skrev manuset, regisserade för övrigt The Prisoner of Second Avenue (1975) som nästa film (manus av Neil Simon). En film som uppskattades mer än denna även om båda har lite av det där klassiskt mysiga som romantiska komedier från den här eran ofta besitter.


©AVCO Embassy Pictures

Mycket av filmen handlar om samspelet mellan George Segal och Glenda Jackson. Båda är bra och på sina håll blir det småroligt när de bråkar och har sig. Dock är det inte lika klockrent som man sett i en del andra filmer av det här slaget. Filmen är på sätt och vis lite som Billy Wilder-filmen Avanti! (1972) från året innan där en amerikan och en brittiska träffas på Sardinien och inleder en romans. Det är dock en bättre film med ännu finare samspel mellan de två huvudrollerna spelade av Jack Lemmon och Juliet Mills.


©AVCO Embassy Pictures

Tycker filmen tar sig längre in när Steve och Vickie återvänder till London och bestämmer sig för att skaffa en lägenhet där de kan träffas när det passar. Inte minst blir det bättre när de börjar inse att de faller för varandra vilket komplicerar saker ytterligare. För så länge de håller det till en affär kan de hålla känslorna i styr. Men när deras hjärtan slår för varandra är frågan om det är en hållbar situation.


©AVCO Embassy Pictures

Kan tycka att själva grundtemat med en affär mellan de två redan från början hamnar lite snett med tanke på att en av dem är gift och alltså otrogen. Det är inte något som varken filmen eller karaktärerna ödslar särskilt mycket tid och energi på, något som gör att det hela ger en lite sur eftersmak. Förvisso ger Steves vän Walter (Paul Sorvino) honom ett par goda råd då han själv varit i samma situation. Detta ger Steve en tankeställare även om han och Vickie mest viftar bort det. En romantisk komedi men som alltså blir bättre när det blir mer dramatiskt eftersom humorn sällan är på en nivå för att höja filmen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar