onsdag 1 maj 2024

12.12: The Day / Seoul Spring



Titel: Seoul-ui bom / 12.12: The Day / Seoul Spring
Genre: Drama/Action
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Kim Sung-su
I rollerna: Hwang Jung-min, Jung Woo-sung, Lee Sung-min, Park Hae-joon

Handling: Efter mordet på president Park 1979 slåss flera olika militära fraktioner om makten i Sydkorea.

Omdöme: Året är 1979 och Sydkorea skakas av nyheten att president Park mördats. Denna film synar vad som skedde i kölvattnet och ledde fram till den 12/12 1979 då situationen kulminerade i en mardröm för landet. Den verklighetsinspirerade filmen berättar historien som förändrade landets politiska läge och där omständigheterna hållits hemliga.


©Megabox Plus M

Efter president Parks död måste Sydkorea besluta hur de ska gå vidare. Under denna turbulenta tid kliver general Chun Doo-gwang (Hwang Jung-min) fram som en ledare, fast inte direkt i positiv bemärkelse. Han har nämligen för avsikt att ta makten i landet genom en militär kupp som han leder. Den 12:e december sker själva kuppförsöket, men planerna sätts i verket innan dess då Chun rekryterar diverse högt uppsatta militärer för att kunna genomföra kuppförsöket.


©Megabox Plus M

Det största hindret för Chun och hans anhängare är general Lee Tae-shin (Jung Woo-sung) som utsetts som ledare för huvudstaden Seouls garnisonskommando. Han ska se till att Seoul är i säkra händer under den svåra tid efter president Parks död. Han har utsetts eftersom han inte är intresserad av den politiska världen och kan därför inte köpas med mutor och liknande.


©Megabox Plus M

Filmen blev omåttligt populär i hemlandet Sydkorea där den blev den mest sedda filmen för året och den sjätte mest sedda filmen någonsin i landet. Uppenbarligen ville folk veta mer om landets historia från ett kritiskt ögonblick som la grunden för landets styre.


©Megabox Plus M

Utan att vara insatt i Sydkoreas historia blir det något av en historielektion. Man är inte insatt i de olika militäre fraktionerna, men man förstår ungefär hur det ligger till. Att det finns två sidor är inte svårt att hänga med i under filmens gång. Däremot nämns en organisation som flera inom militären har sympatier för. Uppenbarligen är dessa de som general Chun rekryterar och som utgör fienden för ett fredligt Sydkorea.


©Megabox Plus M

Gillar oftast denna typ av film, inte minst verklighetsbaserade filmer som handlar om det politiska spelet för att komma till makten. I det här fallet blir det främst militärer och inte politiker det handlar om. Det skiljer sig därför en del från filmer som handlar om det politiska spelet eftersom militärerna sätter in sina trupper och vapen för att ta över kontrollen.


©Megabox Plus M

Filmer som Seven Days in May (1964), Thirteen Days (2000) och Path to War (2002) är exempel på filmer som uppskattas där det politiska spelet potentiellt kan leda till militäroperationer. Här är det alltså mer av det militära och de är villiga att starta ett inbördeskrig om det innebär att de kommer till makten.


©Megabox Plus M

Det blir möjligen lite för mycket av de militära inslagen efter ett tag och då filmen är på 2.20 blir det något kännbart. Även om det är en intressant historia har den inte samma effekt på mig personligen som de tidigare nämnda filmerna som uppskattas mer. En lite liknande film som uppskattades något mer var koreanska Hunt (2022) som var en spionhistoria som inspirerades av verkliga händelser i början av 1980-talet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar