fredag 10 maj 2024

Abigail



Titel: Abigail
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA/Irland/Kanada
År: 2024
Regi: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
I rollerna: Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir, Giancarlo Esposito, Matthew Goode

Handling: Några kriminella kidnappar en ung ballerina och håller henne gisslan i ett stort hus. Men snart upptäcker de att flickan inte är så oskyldig som hon ser ut.

Omdöme: 12-åriga Abigail (Alisha Weir) är en ballerina och dotter till en rik man. Hon kidnappas av en grupp kriminella som tar henne till en herrgård där deras arbetsgivare Lambert (Giancarlo Esposito) möter dem. Tanken är att de sex kidnapparna ska vänta i 24 timmar och kräva $50m av fadern.


©Universal Pictures

De sex kidnapparna, som får påhittade namn för att inte röja sina identiteter, består av Joey (Melissa Barrera) som har en militärbakgrund och drogproblem, f.d. polisdetektiven Frank (Dan Stevens), hackaren Sammy (Kathryn Newton), marinsoldaten Rickles (William Catlett), Peter (Kevin Durand) som är ett f.d. muskelpaket åt kanadensiska maffian samt sociopaten och föraren Dean (Angus Cloud).


©Universal Pictures

Sex kidnappare, en 12-årig flicka. Till en början försöker kidnapparna ta reda på mer om varandra. Sedan vänds blickarna mot flickan för att ta reda på vem hennes far är. När det kommer fram börjar bilden klarna och rädslan sätter in. Då visar det sig vara för sent och de måste nu försöka hitta en väg ut från det igenbommade huset. Samtidigt blir det en kamp för överlevnad då flickan inte bara kan försvara sig utan visar sig vara dödlig.


©Universal Pictures

Tack vare trailern var man förberedd på vad som väntade. Utan den vetskapen hade filmens vändning möjligtvis kommit som en överraskning, men samtidigt hade filmen blivit klart sämre. Filmen är nämligen uppdelad i två delar. Den första delen är en kidnappningsthriller och den starkare av de två delarna. Här får vi reda på mer om kidnapparna och se hur de spekulerar i vad det hela går ut på. Under andra halvan blir det en skräckfilm som blir rejält blodig men inte direkt skrämmande.


©Universal Pictures

Regissörsduon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett gjorde Ready or Not (2019) och Scream (2022), två inte direkt lyckade filmer. Denna film har likheter med Ready or Not (2019) och gillar man den uppskattas nog även denna och vice versa. Det är blodigt men med en gnutta humor. Här blir det faktiskt mer komiskt än skrämmande, trots att det nog inte ska vara komiskt i en del av scenerna som ska vara skrämmande.


©Universal Pictures

Bland karaktärerna är Frank favoriten, spelad av Dan Stevens som tidigare funkat bra i t.ex. The Guest (2014) och I'm Your Man (2021). Även den småkorkade Peter (Kevin Durand) är lite smårolig. Melissa Barrera som Joey passar ganska bra, men är lite av en stereotyp för en sån här karaktär och något av en besserwisser man ibland stör sig på. Alisha Weir som flickan Abigail gör inte bort sig men det är lite svårt att bli skrämd av en 12-årig flicka av det här slaget. Man får ta det för vad det är. Det är trots allt en film som försöker underhålla mer än den försöker skrämma.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar