onsdag 15 maj 2024

Girl You Know It's True



Titel: Girl You Know It's True
Genre: Drama/Musik
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: Simon Verhoeven
I rollerna: Tijan Njie, Elan Ben Ali, Matthias Schweighöfer, Bella Dayne

Handling: I slutet av 1980-talet blev dansarna Robert Pilatus och Fabrice Morvan stjärnor och världsberömda med #1 hits. Duon sjöng aldrig ett ord i sina låtar och sanningen avslöjades som en av de största skandalerna i musikhistorien.

Omdöme: Vi som upplevde Milli Vanilli-hysterin vet hur stora de var i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Detta är den fascinerande historien om hur dansarna Robert "Rob" Pilatus (Tijan Njie) och Fabrice "Fab" Morvan (Elan Ben Ali) kom att bli en världssensation tack vare sin unika stil och tyske demonproducenten Frank Farian (Matthias Schweighöfer) och hans flickvän/partner Ingrid "Millie" Segieth (Bella Dayne).


©Voltage Pictures

Rob och Fab träffas i München, Tyskland då de på 80-talet anlitas som bakgrundsdansare till en musikvideo. Rob är uppväxt i Tyskland medan Fab kommer till Tyskland från Frankrike. Tillsammans utgör de en exotisk dansduo som försöker bli upptäckta, inte bara som dansare utan även sångare. Millie upptäcker dem när de uppträder som dansare på en nattklubb och introducerar dem till Frank Farian. Resten är som man säger historia.


©Voltage Pictures

Frank Farian gjorde bl.a. enorm succé med gruppen Boney M, men de slog aldrig igenom i USA. Nu har Frank och Millie siktet inställt på en internationell framgång, inklusive USA. Med Rob och Fab som ansiktet utåt med sin look och sin dans och Frank Farians sinne för att skapa hitlåtar, har de potentialen till något stort. Det enda är att Rob och Fab inte kommer sjunga då Frank har sina sångare och musiker som spelar in låtarna i studion. Sedan är det playback som gäller, vilket inte är några problem när man spelar in musikvideos.


©Voltage Pictures

Rob och Fab blir goda vänner och lever i en dröm när deras första singel "Girl You Know It's True" blir en stor hit. Även i USA blir de uppmärksammade och snart tas de över till Los Angeles av det amerikanska skivbolaget som sköter affärerna från den sidan av Atlanten. Rob och Fab blir stjärnor över en natt och med det kommer festandet, drogerna och pressen från alla håll och kanter.


©Voltage Pictures

Ja, det är en klassisk uppgång och fall-historia, men det är bättre än väntat. På något sätt känns det väldigt äkta vilket är lite komiskt då det trots allt handlar om den kanske största skandalen i musikhistorien. Grejen är trots allt den att Frank Farian mycket skickligt gett fansen exakt vad de vill ha. För precis som han säger hade Milli Vanilli aldrig haft en chans att bli något om de riktiga sångarna hade uppträtt med låtarna. Mycket handlar om vad folk ser och Rob och Fab tillsammans med musiken var en perfekt kombination.


©Voltage Pictures

Filmen vinner mycket på att den är seriöst gjord och inte förlöjligar eller överdriver karaktärerna och händelserna. Det gör helt klart att man bryr sig mer om de inblandade, inte minst Rob och Fab som både får leva sin dröm samtidigt som de får bära skulden när ryktena och sanningen kommer fram.


©Voltage Pictures

Det är svårt att förstå under hur kort tid det hela pågick. Av någon anledning hade jag gissat att de höll på i flera år. Men eftersom de blev så enormt stora och kom med flera hitlåtar på kort tid, var det väl en illusion precis som Milli Vanilli var. Det hela pågick egentligen mellan 1989 till 1990, men på den korta tiden var de på allas läppar och tog MTV-världen med storm. Smått makalöst får man säga och filmen gör ett klart bra jobb med att berätta denna historia.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar