torsdag 23 maj 2024

The Fall Guy



Titel: The Fall Guy
Genre: Action/Komedi
Land: USA/Australien/Kanada
År: 2024
Regi: David Leitch
I rollerna: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham

Handling: En avdankad stuntman måste hitta den försvunna stjärnan i sin ex-flickväns storfilm.

Omdöme: Colt Seavers (Ryan Gosling) är en erkänt duktig stuntman i Hollywood och är främst känd för att agera som stuntman åt stjärnskådisen Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) som är lite av en skitstövel. Colt har även ihop det med filmfotografen Jody Moreno (Emily Blunt) och de träffas i smyg vid sidan om inspelningarna. En dag är dock olyckan framme och Colt skadar ryggen vilket tar honom ur matchen.


©Universal Pictures

18 månader senare har Colt rehabiliterat och kommit tillbaka från sin ryggskada. Han har dock lämnat stuntyrket och jobbar med parkeringsservicen på en restaurang. En dag får han ett samtal från producenten Gail Meyer (Hannah Waddingham) som övertygar Colt att komma till Australien där Jody håller på att spela in sin första långfilm som regissör. Jody har personligen bett om honom och han kan inte säga nej till möjligheten att komma in i matchen igen, inte minst att få en andra chans med Jody.


©Universal Pictures

En film om stuntindustrin med f.d. stuntmannen David Leitch som regissör. Ett passionsprojekt kan man tänka sig då en stuntman gärna vill visa upp stuntindustrin lite extra. Han hade bl.a. gjort den mestadels lyckade Atomic Blonde (2017) där det var gott om action och stunts. Här är det också gott om sådant i denna actionkomedi, men det är av ett annat slag.


©Universal Pictures

Att följa med på filminspelningarna och se Colt utföra diverse stunts är i sig inte helt fel om det finns en story runt detta som funkar. Här blir det mest action som låter Colt hamna i olika situationer som bjuder på gott om stunts. Dessutom är det en actionkomedi där det aldrig blir på allvar och på det en kärlekshistoria mellan Colt och Jody som påverkar inspelningen och deras professionella relation.


©Universal Pictures

Storyn är nästan obefintlig. Det är en förvånansvärt tunn story de har att jobba med och filmen har därför svårt att övertyga. Vad som borde blivit en underhållande actionkomedi hamnar liksom snett redan från början och lyckas aldrig ta sig ur det läget. Varken Ryan Gosling eller Emily Blunt kan lyfta filmen och det känns snarare som de medverkar i en påkostad film (budget på runt $125-150m) utan någon vidare poäng.


©Universal Pictures

Ryan Gosling spelade stuntman i Drive (2011) där han hamnar i en svår knipa då han vid sidan jobbar som flyktförare under ett rån som går snett. Här hamnar hans karaktär Colt också i en knipa när han letar efter filmstjärnan som försvunnit/håller sig undan. Den delen av historien kunde fått större utrymme och blivit något bättre, men filmen väljer alltså att lägga mest krut på stunts och att vara en actionkomedi där det tyvärr blir varken hackat eller malet.


©Universal Pictures

Ett av få partier som funkar någorlunda väl kommer med runt en halvtimme kvar då Colt genomför ett Miami Vice-stunt. Denna 5-minuters period skapar lite mer känsla och är ett av få tillfällen då filmen får till det något bättre. Annars är det egentligen bara musikvalen som är lyckade och får det att funka när låtar av t.ex. KISS, AC/DC och Phil Collins hörs. Tyvärr räcker det inte på långa vägar då filmen snarare får ses lite som en besvikelse och faktiskt något av en kalkon.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar