tisdag 21 maj 2024

ExhumaTitel: Pamyo / Exhuma
Genre: Mysterium/Skräck/Fantasy/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2024
Regi: Jang Jae-hyun
I rollerna: Choi Min-sik, Kim Go-eun, Yoo Hae-jin, Lee Do-hyun

Handling: I Sydkorea finns det de som tror på att om det går dåligt i livet så kan det bero på att någonting i deras förfäders historia är oklart och ouppklarat. Man anlitar då en grupp människor som öppnar förfädernas kista för att klara upp dessa saker. Men när man öppnar en grav som är långt ifrån alla andra, så öppnar man upp något mycket mer ondskefullt än man någonsin hade kunnat ana.

Omdöme: En väldigt rik koreansk familj som bor i Los Angeles har stött på problem de inte kan hantera. Den nyfödda sonen ligger på sjukhus och familjen tror att han är hemsökt eller besatt av något. Pojkens far och farbror har själva varit besatta av något och det verkar som det förs över till den äldsta sonen i familjen. Familjen har nu tagit hjälp av shamanen Hwa-rim (Kim Go-eun) och hennes assistent Bong-gil (Lee Do-hyun). De tar bra betalt mot att utföra diverse ceremonier för att driva bort spöken och demoner i sådana här fall.


©Showbox

Hwa-rim känner att de har att göra med något starkare och mer ondskefullt än normalt sett. Hon bestämmer sig för att ta hjälp av feng shui-mästaren Kim Sang-deok (Choi Min-sik) och hans assistent, begravningsentreprenör Ko Yeong-geun (Yoo Hae-jin). De är experter på att finna fridfulla platser där de döda får vila i fred. De utför även utgrävningar av begravningsplatser för att rensa de negativa krafterna som kan finnas.


©Showbox

Uppdraget för de fyra går kort och gott ut på att rädda den nyfödde från ondskan. För detta får de mycket bra betalt och frågan är om de verkligen vet vad de håller på med och gör någon nytta eller om de bara är lurendrejare som utnyttjar troende som behöver deras ceremonier för att få ett slags avslut. Det är inte helt klart till en början och med tanke på att endast Kim verkar ta det hela på allvar, undrar man om de inte bara är ute efter att tjäna snabba pengar.


©Showbox

Var osäker på exakt vad det skulle bjudas på med denna koreanska film, men något spännande förväntades. Tänkte att det kanske kunde vara något i stil med den klart sevärda The Wailing (2016). Även om filmerna har en hel del likheter är det en klart bättre film än vad detta visar sig vara.


©Showbox

Filmen inleder ganska lovande och lite mystiskt då vi följer de fyra som hanterar utgrävningarna och tar bra betalt. Att de kanske inte har helt rent mjöl i påsen och endast gör det för att lura folk på bra med pengar är en möjlighet som skulle kunna vara intressant för historiens skull. Istället blir det hela på fullaste allvar med demoner och besatthet som visar sig ha att göra med landets mörka historia.


©Showbox

Tyvärr blir filmen svagare ju längre in man kommer. Första halvan funkar bättre då det är mer av ett mysterium och där en del saker sker på ytan som blir alltmer ondskefulla. När en kista som inte ska öppnas ändå öppnas, släpper det loss ondskan rejält och med det tappar också filmen.


©Showbox

På sätt och vis sitter man och tänker på att det hela kan bli något av en asiatisk motsvarighet till The Exorcist (1973). Istället för västerländsk exorcism blir det snarare något av en blandning mellan indianritualer och voodoo. Alldeles för mycket mumbo jumbo och fantasy-inslag för min smak. Det gör att spänningsmomentet och skräcken inte riktigt infinner sig, speciellt som det blir en hel del av den varan under sista tredjedelen.


©Showbox

Lite av en besvikelse helt enkelt, även om det har mycket att göra med att denna sortens historier i grunden redan har svårt att vinna över mig. Det är säkerligen mer effektivt om man tror på sånt här och då per automatik finner det spännande och skrämmande. Hade ändå hoppats på något mer tilltalande eller åtminstone att vissa saker hade tonats ner och fått fram mystiken och spänningen mer. Detta gör den ett bättre jobb med under första halvan men lyckas inte bygga vidare på det. Istället tappar den ju mer ondskan uppenbarar sig. Det gamla beprövade less is more hade definitivt varit att föredra.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar