söndag 5 maj 2024

The Settlers



Titel: Los colonos / The Settlers
Genre: Drama/Västern
Land: Chile/Argentina/Storbritannien//Taiwan/Tyskland/Sverige/Frankrike/Danmark
År: 2023
Regi: Felipe Gálvez Haberle
I rollerna: Mark Stanley, Benjamin Westfall, Camilo Arancibia, Sam Spruell

Handling: Chile 1901. Den rike markägaren José Menéndez anlitar tre män för att märka upp gränserna för hans enorma ägor och säkra en väg till Atlanten för hans får. De tre männen består av en tystlåten ung chilenare med blandat ursprung, en hetlevrad amerikansk legosoldat och en sargad brittisk löjtnant. Deras uppdrag tar en skoningslös vändning under resan över det vidsträckta Patagonien.

Omdöme: Det var en gång en skotte, en amerikan och en halvindian. Det låter som början på en dålig historia. I själva verket har vi Alexander MacLennan (Mark Stanley) som är en f.d. soldat i brittiska armén, Bill (Benjamin Westfall) som är en amerikansk legosoldat från Texas samt Segundo (Camilo Arancibia) som är en halvindian från Chile som plockas med av MacLennan då han är en god skytt och känner till området.


©MUBI

De tre männen ska år 1901 utforska marken åt en markägare som sträcker sig mellan Chile och Argentina. Resan de tre männen gör tillsammans kommer bli allt annat än en dans på rosor. Internt skapas spänningar och längs vägen stöter de på faror som kan ta deras liv på ett ögonblick. Därför måste de vara på sin vakt i en tid där varje dag är en kamp för överlevnad.


©MUBI

Detta var en film som på förhand kändes som det kunde vara en träff eller miss. Chiles Oscarskandidat för året även om runt hälften av dialogen är på engelska eftersom MacLennan och Bill huvudsakligen står för dialogen. Segundo får större utrymme allt eftersom och blir central för historien. Detta då de onda, vita utlänningarna ger sig på de lokala indianerna. Segundo har sympatier för båda sidor men känner sig naturligt nog närmare de lokala än utlänningarna.


©MUBI

En slags västern som har en lite speciell känsla som relativt tidigt förtäljer att det kan bli en både mörk och stämningsfull film att följa. Musiken har västerntoner men är samtidigt något okonventionell vilket skapar en lite kuslig atmosfär. Skådeplatsen fångas bra med hjälp av fotot som mestadels är fint även om det utspelar sig på en hård och tuff plats runt sekelskiftet.


©MUBI

Vad som verkade kunna bli en engagerande och spännande film i stil med de desto bättre The Revenant (2015) och Brimstone (2016), visar sig tyvärr inte vara en film i samma klass. Nu hade det inte förväntats att filmen skulle vara på den nivån, men så som filmen inleder finns förhoppningarna på något liknande som skulle uppskattas. Istället blir filmen mest ett konstant mörker och tappar bort sig längre in. Inte minst blir sista halvtimmen som en annan film och gör att man till slut tappar intresset.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar