lördag 25 maj 2024

Heart Like a Wheel



Titel: Heart Like a Wheel
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1983
Regi: Jonathan Kaplan
I rollerna: Bonnie Bedelia, Beau Bridges, Leo Rossi, Anthony Edwards

Handling: Shirley Muldowney är fast besluten att tävla inom dragracing, även om ingen kvinna någonsin har kört dem tidigare. Trots de höga riskerna med den här typen av racing och den börda det lägger på hennes familjeliv, håller hon ut i sin dröm.

Omdöme: Verklighetsbaserad historia om Shirley Muldowney (Bonnie Bedelia) som kom att bli den första kvinnan att kliva in i den mansdominerade dragracing-världen. Redan på 50-talet börjar hon tävla när hon med pojkvännen och sedermera maken Jack (Leo Rossi) ställer upp i streetracing-tävlingar. Det visar sig att Shirley är en bättre, mer vågad racerförare medan Jack är en mycket duktig mekaniker. Tillsammans blir de ett team både i hemmet med en liten son att ta hand om och inom racingvärlden.


©Twentieth Century Fox

Medan Jack är nöjd med att de ställer upp i diverse amatörtävlingar och tjänar lite pengar vid sidan av deras jobb som mekaniker respektive servitris, är Shirley fast besluten att bli proffs inom dragracingen. En värld där det alltid varit männen som kört och där Shirley får det extra svårt att ens få en chans eftersom hon är kvinna. Men hon visar dem genom sina resultat att hon blir att räkna med och får så småningom respekt inom bilsporten.


©Twentieth Century Fox

Shirley kommer slå sig in på allvar under 70-talet då hon formar ett partnerskap med Connie Kalitta (Beau Bridges), en dragracingförare och stallchef som tar Shirley under sina vingar. Deras partnerskap sträcker sig även till deras privatliv, något inte minst Shirleys numera vuxne son John (Anthony Edwards), som blivit en duktig mekaniker för stallet, märker av.


©Twentieth Century Fox

Bonnie Bedelia är bra i huvudrollen och blev Golden Globe-nominerad, även om den riktiga Shirley Muldowney inte var helt nöjd med Bonnie Bedelia då hon hellre hade sett påtänkta Jamie Lee Curtis i rollen. Hon sa även att hon inte tyckte filmen visar upp hennes privatliv på ett tillfredsställande vis, men att filmen gör ett bra jobb med racingbiten och var bra för sporten.


©Twentieth Century Fox

Beau Bridges, som alltid stått i skuggan av sin lillebror Jeff Bridges, sköter sig klart bra och påminner här ibland en hel del om sin lillebror, något jag inte tyckt eller tänkt på tidigare. Kul nog spelade Jeff Bridges tio år tidigare en racerförare i en annan verklighetsbaserad racingfilm, nämligen The Last American Hero (1973).


©Twentieth Century Fox

Filmen kombinerar privatlivet med racingen och även om båda delarna funkar är scenerna runt racingen det som funkar bäst. Utan att vara insatt i dragracingen känns det som dessa scener fångar sporten bra och får på sina håll adrenalinet att pumpa. Själva dramat är ok men är inte lika effektivt som när Shirley ska tävla och plockar fram sin tävlingsinstinkt. Denna visar hon även i privatlivet då hon är fullt kapabel att ta hand om sig själv, även om familjelivet blir lidande.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar