torsdag 16 maj 2024

The Program



Titel: The Program
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1993
Regi: David S. Ward
I rollerna: Craig Sheffer, James Caan, Omar Epps, Halle Berry, Kristy Swanson

Handling: En handfull ungdomar med olika bakgrund tacklar pressen av att tillhöra ett collegelag i amerikansk fotboll på sina sinsemellan olika sätt. Någon tar till flaskan, andra droger och andra... pluggar.

Omdöme: Sam Winters (James Caan) är tränare för ett collegelag i amerikansk fotboll. Efter att den senaste säsongen slutat i besvikelse är Sam pressad att åtminstone ta laget till slutspel den kommande säsongen. Ett par nya spelare rekryteras till programmet, däribland lovande Darnell Jefferson (Omar Epps). Men för att få spela och plugga på skolan måste han uppfylla vissa akademiska krav. Därför får han en handledare i form av den duktiga studenten Autumn (Halle Berry) som ska hjälpa honom med studierna. Darnell får nu inte bara fullt upp med idrotten utan måste även höja sin studienivå samtidigt som han konkurrerar med en lagkamrat om att vinna Autumns hjärta.


©Touchstone Pictures

Lagets största stjärna är quarterbacken Joe Kane (Craig Sheffer) som ska leda laget på fältet. Han visar intresse för tennisspelade studenten Camille (Kristy Swanson) som till en början ger honom kalla handen då hon inte vill dejta en amerikansk fotbollsspelare. Men efter att ha gett Joe en chans förstår hon att han kanske inte är precis som hon fått för sig att alla spelare är. Hon upptäcker även att han har en sak som håller honom tillbaka och hotar både förhållandet och hans potentiellt lysande karriär - alkoholen.


©Touchstone Pictures

En film som togs an utan några direkta förväntningar men där James Caan som tränare för det amerikanska fotbollslaget gjorde att man kunde känna sig trygg. Nu visar det sig dock att Caan mestadels får kliva åt sidan och låta ungdomarna få stå i rampljuset stora delar av speltiden. Inte minst blir det förhållandet mellan Darnell och Autumn respektive Joe och Camille som utgör majoriteten av dramat i historien.


©Touchstone Pictures

Filmen ger lite blandat intryck. Å ena sidan tar den upp en del ganska starka ämnen som överraskar något med tanke på hur dessa behandlas. Tänker inte minst på en av spelarnas steroidanvändning och hur det kringgås att det hela upptäcks. Å andra sidan är de två förhållandena man följer inte på någon vidare nivå. Kemin finns liksom inte riktigt där och speciellt Omar Epps är svag. Då skapar problemen som tränare Sam Winters står inför och måste försöka lösa desto intressantare intriger att följa.


©Touchstone Pictures

Det blir en blandning av en ungdomsfilm och ett sportdrama som blandar och ger lite för mycket. Ibland får den till det relativt bra på sina håll men överlag saknas det en gnista när de två förhållandena följs, vilket utgör en stor del av historien. Filmen är tillräckligt bra för att funka att titta på, men man får en känsla av att den inte fått ut tillräckligt av potentialen som fanns där. Det blir lite av ett mellanting där man inte går in fullt ut med det filmen gör bra och inte får till det den lägger ner mest tid på tillräckligt bra.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar