onsdag 8 maj 2024

Red Eye



Titel: Red Eye
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2005
Regi: Wes Craven
I rollerna: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox, Jack Scalia

Handling: Lisa Reisert hatar att flyga, men hennes flygrädsla har lite att göra med den mardrömsfärd som väntar henne när hon stiger ombord på nattflyget till Miami. Det hela börjar dock bra för Lisas del. Till sin förtjusning upptäcker hon nämligen att hon fått platsen bredvid Jackson Rippner, samme man som hon just småflirtat med över en drink i flygplatsens bar. Men det som först verkar som ett ödesmättat sammanträffande, visar sig snart vara noggrant planlagt. Bara minuterna efter att planet lämnat startbanan visar Jackson upp sitt rätta jag...

Omdöme: Lisa (Rachel McAdams) har varit i Dallas på sin mormors begravning. Nu ska hon flyga tillbaka till Miami med nattflyget. Då flyget är försenat och hon är flygrädd, beger hon sig till baren för en drink. Där flirtar hon lite med en annan passagerare, Jackson (Cillian Murphy) som verkar vara charmig men även lite småfarlig.


©DreamWorks Pictures

Ombord planet visar sig Lisa hamna bredvid Jackson. Vad som verkar vara en trevlig slump visar sig vara planerat då Jackson behöver Lisas hjälp. Lisa är nämligen manager på ett hotell i Miami och en politiker som ska checka in morgonen därpå är en måltavla för Jackson och hans medbrottslingar. Flygresan blir en mardröm för Lisa som hamnar i Jacksons ondskefulla grepp.


©DreamWorks Pictures

Wes Craven, med filmer som inte minst Nightmare on Elm Street (1984) och Scream (1996), gjorde här en något annorlunda film än vad man kanske förväntar sig av honom. Den faller helt enkelt inte i skräckgenren, även om den har gott om spänningselement och potentiella rysligheter. En anledning till varför filmen skiljer sig en del från flera av hans andra filmer är att han inte skrivit manuset.


©DreamWorks Pictures

En film som sågs runt tiden när den kom men det var som att se filmen för första gången, vilket är skönt. Något som är lyckat är valet av Rachel McAdams och Cillian Murphy då filmen under långa stunder hänger mycket på deras prestationer ombord flygplanet. Rachel McAdams tillhör bland de mest stabila skådespelerskorna från sin generation och Cillian Murphy passar smått perfekt. Han har ett speciellt utseende med sina ögon som gör att han har det där småäckliga en bad guy ska ha.


©DreamWorks Pictures

Filmen funkar som bäst när vi är ombord flygplanet där Jackson visar sitt rätta ansikte och hans plan avslöjas för Lisa som tvingas spela med. Eller gör hon det? Hon försöker streta emot och slingra sig ur situationen på något sätt, trots att det innebär livsfara för henne, folk på planet och hennes närmaste. Men det är ju en del av filmen, annars skulle hon bara ringa samtalet Jackson ber henne att ringa och så skulle vi ha en kortfilm istället för en långfilm.


©DreamWorks Pictures

Skulle definitivt säga att filmen funkar som bäst under första timmen när handlingen utspelar sig ombord planet. Sedan vänds det på steken lite för mycket då Lisa får övertaget. Det är fortfarande ok eftersom det ger filmen en lite annan dynamik. Men för att det skulle ha blivit något bättre hade filmen gärna fått ha en mörkare avslutning på det hela. Värt att notera att Carl Ellsworth, som här skrev sitt första manus, senare skrev manusen till Disturbia (2007) och Unhinged (2020), två andra thrillers som har vissa likheter med denna vad gäller stilen och känslan i spänningen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar