fredag 1 december 2023

The Holdovers



Titel: The Holdovers
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2023
Regi: Alexander Payne
I rollerna: Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph, Carrie Preston

Handling: En grinig historielärare på en avlägsen privatskola tvingas stanna kvar på campus över julledigheten med en student som inte har någonstans att ta vägen.

Omdöme: Det är slutet av 1970 och det vankas jullov på privatskolan Barton. Historieläraren Paul Hunham (Paul Giamatti) har blivit utnämnd som den som ska stanna kvar med eleverna som inte har någonstans att ta vägen över jullovet. Eftersom han själv inte har någon familj att åka till och ändå alltid spenderar all sin tid på campus, är det inga krångligheter för honom. Dock har han detta år fått äran eftersom rektorn på skolan, som är en f.d. elev till Paul, vill ge igen då Paul underkänt en elev som är son till en inflytelserik politiker som ger skolan stora bidrag.


©Miramax

Paul, som är allt annat än en omtyckt lärare och kollega, blir till slut lämnad med studenten Angus Tully (Dominic Sessa) och kocken Mary Lamb (Da'Vine Joy Randolph). Tillsammans försöker de göra det bästa av situationen, även om de till en början inte alls vill veta av varandra. Det är trots allt jul och nyår, något Paul sakta men säkert börjar inse. Frågan är om han kanske mjuknar lite och inser att det är ett gyllene tillfälle att göra något för Tully som trots allt lämnats ensam under en period då man ska vara omgärdad av nära och kära.


©Miramax

Alexander Payne har efter filmer som Citizen Ruth (1996), Election (1999), About Schmidt (2002), Sideways (2004), The Descendants (2011) och Nebraska (2013) etablerat vad han är för typ av regissör och vilken typ av filmer han bjuder på. Från sin förmodligen bästa film Sideways (2004) har han plockat med sig Paul Giamatti som ses i huvudrollen som grinige Paul.


©Miramax

Det första man märker är att man har försökt återskapa utseendet från filmer från tidigt 70-tal. Det ger filmen en trevlig inramning och känsla som uppskattas. Sen hjälper det att historien utspelar sig runt julen. Här har man också gjort ett bra jobb då man känner av julstämningen med allt vad det innebär. Allt är egentligen upplagt för en trevlig filmstund, frågan är bara vart historien ska ta oss.


©Miramax

Som vanligt med en Alexander Payne film är det i grunden ett drama som kryddas med humor. Dock är det i mitt tycke inte humor som lyser igenom på samma sätt som i t.ex. Todd Solondz filmer. Det behövs egentligen inte så mycket humor i ett bra drama. Tvärtom kan det nästan ta ifrån filmen en del. Men det beror givetvis på vad det är för typ av film, om det passar och hur det är gjort.


©Miramax

Det får erkännas att det var med en del förhoppningar filmen togs an. Och även om filmen har egenskaper som borde göra den bättre, sveps jag inte med fullt ut. Det är småmysigt att följa Paul, Tully och Mary när de spenderar jullovet ihop, även om jag föredrar när det bara är Paul och Tully som kommer närmare varandra. Saknar dock det speciella, det magiska som en riktigt bra film ska bjuda på. Kanske är det mer känslor jag önskar få fram. Antingen mer gripande och starkt eller mer humor. En del värme har den dock även om det gärna hade fått vara lite mer av allt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar