tisdag 30 april 2024

Dusk for a Hitman



Titel: Crépuscule pour un tueur / Dusk for a Hitman
Genre: Kriminalare
Land: Kanada
År: 2023
Regi: Raymond St-Jean
I rollerna: Éric Bruneau, Benoît Gouin, Rose-Marie Perreault, Sylvain Marcel

Handling: I slutet av 1970-talet finner sig den mest fruktade torpeden i Montreals undre värld, Donald Lavoie, jagad av sina tidigare medbrottslingar och av en ihärdig polis.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade kanadensiska film följer Donald Lavoie (Éric Bruneau), en torped som jobbar åt Claude Dubois (Benoît Gouin). Dubois styr en kriminell verksamhet som pressar folk på pengar, inklusive restaurangägare och liknande. Donald är en del av verksamheten då han kallas in när man behöver ta i med hårdhandskarna och när det behöver rensas upp.


©Saban Films

Donald är lojal gentemot sin arbetsgivare och tas om hand av Dubois i det mesta. Pengar är oftast inget problem och om Donald skulle hamna i trubbel med rättvisan, kan Dubois advokat fixa det mesta. I slutet av 1979 och början av 1980 börjar Donald och Dubois få det hett om öronen. Donald får polisen Roger Burns (Sylvain Marcel) efter sig som vill att Donald ska prata med honom om Dubois, något som får Dubois att börja tvivla på sin tidigare så lojale torped.


©Saban Films

Det är lite kul med kanadensiska filmer då fransk-kanadensiskan skiljer sig en del från den rena franskan. De slänger in engelska ord och språket är lite fulare än den finare franskan från Europa. De kanadensiska filmerna kan även skilja sig en del från de franska när det kommer till den här typen av film. Oftast, men inte alltid, kan de kanadensiska filmerna kännas lite lättsammare och inte ha samma tyngd som sina franska motsvarigheter. Denna film är dock mer lik en fransk produktion sett till hur det hela presenteras.


©Saban Films

Donald visar sig vara en hitman, en torped som är relativt iskall och agerar oftast instinktivt. Det innebär att han får jobbet gjort, även om det ibland krävs improvisation och att någon han känner eller jobbar med behöver röjas ur vägen. Han har även en fru och liten dotter som han bryr sig om. När verkligheten börjar hinna ikapp honom, inser han att deras säkerhet är det viktigaste för honom.


©Saban Films

Filmen har väl inget som gör att den direkt sticker ut och skulle bli riktigt minnesvärd. Men den är rejäl när det behövs och är lite över medel när det kommer till en sån här historia. Det blir trots allt snäppet vassare när det är verklighetsbaserat. Så även om det inte blir någon wow-upplevelse går den gott att se på. Även om Donald är en mördare så dödar han för att han blir tillsagd och får betalt för det, och är uppenbarligen bra på det.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar