lördag 13 april 2024

Fast Charlie



Titel: Fast Charlie
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Phillip Noyce
I rollerna: Pierce Brosnan, Morena Baccarin, James Caan, Toby Huss

Handling: I tjugo år har Charlie Swift varit fixare och torped åt maffiabossen Stan. När en rivaliserande ledare sätter dit Stan och hans gäng blir Charlie den enda överlevande. Charlie bestämmer sig för att hämnas sin vän och slår sig ihop med Marcie, ex-fru till en gangster som han dödade.

Omdöme: Charlie (Pierce Brosnan) jobbar som fixare och torped åt Stan (James Caan) och är bra på det. Han har jobbat åt Stan i många år och känner stark lojalitet gentemot Stan som nästan varit som en fadersfigur åt honom. Efter att ha utfört det senaste jobbet som gick ut på att döda en man vid namn Rollo, får Charlie hjälp av Rollos ex-fru Marcie (Morena Baccarin).


©Vertical Entertainment

En konkurrent har tagit sig in på marknaden och visar sig vilja ta över från Stan. Konkurrenten slår till snabbt och hårt genom att ge sig på samtliga medarbetare till Stan, inklusive Charlie och Stan själv. Endast Charlie lyckas överleva. Han ger sig nu ut efter konkurrenten och hans gäng för att hämnas Stan. Till sin hjälp får han Marcie som också blivit en måltavla för ligan.


©Vertical Entertainment

För regin står den något ojämne Phillip Noyce som en gång i tiden gjorde Jack Ryan-filmerna Patriot Games (1992) och Clear and Present Danger (1994) men även trevliga Dead Calm (1989) och sin allra främsta film The Quiet American (2002). Filmen bygger på en bok vid namn "Gun Monkeys" och gamle 007-räven Pierce Brosnan spelar huvudrollen. Ett recept som bådar gott.


©Vertical Entertainment

Inledningsvis är filmen lite si och så vilket gör att man känner sig något tveksam till filmen. Humor som gör att man lätt hamnar fel. Dock kommer jag att tänka på den klart trevliga Brosnan-filmen The Matador (2005) där han spelar en hitman och filmen lyckas bra med att kombinera humor med spänning. Även om denna film också har en något lättsam ton ibland, inte minst vad gäller samspelet mellan Charlie och Marcie, visar sig filmen inte vara i stil med nämnda film.


©Vertical Entertainment

Filmen visar sig vara ganska hårdslående när Charlie sätter hårt mot hårt. Han visar sig inte vara att leka med och plöjer igenom den ena efter den andra från det konkurrerande gänget. Samtidigt letar han efter något som konkurrenten varit ute efter hos den döde Rollo och det är här Marcie kommer till användning. De kommer även nära varandra och delar med sig av sina drömmar som de kanske kan nå tillsammans.


©Vertical Entertainment

En helt ok film som håller sig på mattan och aldrig blir överdrivet actionfylld men ändå med gott om action. Även om Pierce Brosnan har en bit upp till Liam Neeson vad gäller actionrökare på gamla dar har han potential till att hamna i facket gubbaction och sköta sig bra. Han har trots allt en bakgrund som låter honom glida in i rollen smärtfritt. Sedan är frågan om han har vad som krävs att höja filmerna från helt ok till något bättre. En sån här roll passar honom bra och det är kul att han får gott sällskap av Morena Baccarin.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Philip Noyce är kanske lite ojämn ja, men detta var bra. Jag gillade verkligen Brosnans och Baccarins kemi. Det räcker långt.

    Men antagligen inte en film för alla. Endast finsmakarna! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En regissör kan ju få till det ordentligt ibland och överraska. Denna var inte alls tokig och sevärd. Sen håller jag med om att det är viktigt med skådespelarna och kemin som kan vara avgörande.

      Även filmer som hyllas och verkar älskas av de flesta går inte alltid hem hos alla ;)

      Radera