tisdag 9 april 2024

One Good Cop



Titel: One Good Cop / One Man's Justice
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1991
Regi: Heywood Gould
I rollerna: Michael Keaton, Rene Russo, Anthony LaPaglia, Rachel Ticotin, Tony Plana, Kevin Conway, Benjamin Bratt

Handling: En polismans partner blir dödad. Den döde kollegan lämnar efter sig tre barn. Polismannen bestämmer sig för att ta hand om barnen, men det visar sig inte vara så lätt.

Omdöme: Artie Lewis (Michael Keaton) och Stevie Diroma (Anthony LaPaglia) har varit poliskollegor i flera år i New York. Artie är lyckligt gift med Rita (Rene Russo) men paret saknar barn då de inte lyckats skaffa barn. Stevie är ensamstående med tre unga döttrar efter att hans fru gått bort i en sjukdom. Under en polisinsats där en man de tidigare gripit är drogpåverkad och hotar sin familj, uppstår en svår situation som leder till att Stevie dödas.


©Hollywood Pictures

Artie och Rita tar in Stevies tre döttrar som de känner sedan tidigare. De har alltid varit farbror Artie och faster Rita åt ungarna. Men nu är det ett nytt läge som paret ställs inför. Deras hjärtan säger att de vill hjälpa flickorna och ta hand om dem, kanske permanent. Hjärnan och plånboken sätter dock stopp för de tankarna, åtminstone till en början.


©Hollywood Pictures

Samtidigt som Artie och Rita tar hand om flickorna och försöker ta reda på vad som krävs för att ta över vårdnaden om dem, har Artie sitt polisyrke att sköta. Där får han chansen att leta upp och ge sig på drogbaronen som importerar den nya drogen kallad för "ice" som polismördaren var hög på när han dödade Stevie. Spåren leder till Beniamino (Tony Plana), en kriminell latinamerikan som gjort sig hemmastadd i New York och tar över drogmarknaden med den nya, farliga drogen.


©Hollywood Pictures

En film som börjar lite som en buddy cop-film för att sedan övergå till att bli ett drama när Artie och Rita tar hand om de tre barnen. Något överraskande verkar det bli ett familjedrama av det hela då paret och barnen försöker gå vidare och skapa ett liv tillsammans. Dock övergår det senare till att bli en kriminalare när Artie ger sig på Beniamino och hans drogverksamhet.


©Hollywood Pictures

Michael Keaton var i ropet runt den här tiden, inte minst då han spelade Bruce Wayne/Batman i Batman (1989) och Batman Returns (1992). Trots detta hamnade filmen lite mellan stolarna när den kom och släpptes till och med direkt på video i många länder. Kanske var det för att filmen inte är så actionfylld som det förväntades eller så var marknadsföringen inte den bästa. Dessutom var kritiken när den kom i USA negativ, inte minst då man ifrågasatte den moraliska aspekten med filmen med tanke på att huvudkaraktären tar till en del metoder som inte ligger inom lagens gränser.


©Hollywood Pictures

Heywood Gould, som här gjorde regidebut baserat på eget manus, hade tidigare bl.a. skrivit manusen till filmer som Rolling Thunder (1977), The Boys from Brazil (1978), Fort Apache the Bronx (1981) samt Cocktail (1988). Möjligen var förstagångsregissören lite oklar över vilken typ av film han ville göra och då blev det lite av varje. Egentligen inte så tokigt, bara att det blir lite ojämnt när man inte riktigt vet vad filmen vill. Detta klarnar sedan längre in och då funkar det bättre. Inte så tokigt och blir även lite mer fartfyllt när det hela ska tas i mål.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar