onsdag 24 april 2024

The Great Escaper



Titel: The Great Escaper
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Frankrike/Sverige
År: 2023
Regi: Oliver Parker
I rollerna: Michael Caine, Glenda Jackson, John Standing, Wolf Kahler

Handling: Bernard Jordan rymmer från sitt vårdhem för att delta i 70-årsjubileet av D-dagens landstigningar i Frankrike.

Omdöme: Bernard "Bernie" Jordan (Michael Caine) och hans fru Irene "Rene" Jordan (Glenda Jackson) är båda snart 90 år och bor på ålderdomshem. De träffades för över 70 år sedan innan Bernie var med i D-dagens landstigningar i Frankrike. Nu när det vankas 70-årsjubileum vill Bernie ta sig över till Frankrike för att delta i ceremonierna och hedra sina fallna vänner.


©Warner Bros.

Bernie bestämmer sig för att ge sig iväg på egen hand utan att berätta det för någon. Endast hans kära hustru vet om det hela, något som kommer sätta fart på de ansvariga och anställda på ålderdomshemmet. Så pass att nyheten sprids till media som gör reportage om den snart 90-årige krigsveteranen som rymt från vårdhemmet för att kunna delta i 70-årsjubileet.


©Warner Bros.

Det låter kanske inte så spännande eller lockande med att följa en gammal pensionär som ger sig ut på äventyr genom att rymma från ålderdomshemmet. Det hela bygger dock på verkliga händelser som blev omskrivna hemma i England och vi har två mycket duktiga skådespelare i de båda Oscarsvinnarna Michael Caine och Glenda Jackson. De hade kul nog spelat mot varandra i filmen The Romantic Englishwoman (1975) och återförenades alltså på denna film nästan 50 år senare i vad som skulle komma att bli deras sista film då Michael Caine gick i pension och Glenda Jackson dog innan filmen hade premiär.


©Warner Bros.

Själva historien om 90-åringen som klev ut genom dörren på ålderdomshemmet och försvann för att ta sig till Frankrike med färjan är i sig kanske inte så värst speciell. Men just att det är Michael Caine och följa Bernie på hans äventyr när han träffar på en annan krigsveteran i Arthur (John Standing) som han spenderar tid med och lär känna, blir lite småtrevligt får sägas. En John Standing som intressant nog spelade mot Michael Caine i The Eagle Has Landed (1976). De båda var vänner redan på 1950-talet och Caine lär ha gått med på att göra filmen om hans vän John Standing också rollsattes här.


©Warner Bros.

Minst lika viktig blir historien som följer Glenda Jackson på ålderdomshemmet och hur Rene tänker tillbaka på tiden då hon träffade Bernie som ung. En livslång kärlek som på ett fint sätt får ihop det med Bernies svåra minnen av landstigningen och förlusten av de som fick sätta livet till.


©Warner Bros.

Även om filmen som helhet kanske inte är mer än ok har den ändå gott om hjärta vilket gör att det blir sevärt. Själva rymningen från ålderdomshemmet och uppståndelsen kring detta i media är det minst intressanta med historien. Istället blir det den emotionella resan Bernie och Rene gått igenom och går igenom som är det som är av mest värde. Det och ett fint farväl av två stora brittiska skådespelare.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar