torsdag 4 april 2024

Salvador



Titel: Salvador
Genre: Drama/Krig
Land: USA/Mexiko/Storbritannien
År: 1986
Regi: Oliver Stone
I rollerna: James Woods, Jim Belushi, John Savage, Elpidia Carrillo, Michael Murphy, Cynthia Gibb, Juan Fernández, Tony Plana

Handling: Året är 1980. Richard Boyle, en krigsfotografveteran sänds till inbördeskriget i El Salvador för att fånga det hela på film. Boyles uppdrag är att avslöja den hemska regering som anställer mordiska styrkor för att ta hand om de oliktänkande.

Omdöme: Samma år som Oliver Stone kom med Oscarsvinnaren Platoon (1986) gjorde han även denna tvåfaldigt Oscarsnominerade film. Den bygger på verkliga händelser och utspelar sig i början av 1980-talet. Krigsfotografen Richard Boyle (James Woods) lever med fru och barn i San Francisco. Han är redo för nästa äventyr, nästa kick. När frun lämnar honom och beger sig hem till Europa, är det läge för Richard att bege sig ner till El Salvador där det politiska läget håller på att utmynna i ett inbördeskrig.


©Hemdale Film Corporation

Boyle får med sig vännen Dr. Rock (Jim Belushi) och bilar ner genom Latinamerika. Boyle lockar med gott om droger, alkohol, brudar och att man får mycket för pengarna. Förvisso ljuger Boyle inte om detta, men läget är långt ifrån säkert när de väl tar sig in i El Salvador via Guatemala. De passerar döda kroppar längs vägen och tungt beväpnade militärer vart de än vänder sig.


©Hemdale Film Corporation

Richard är bekant med El Salvador sedan tidigare. Han har varit där förr och känner sig hemma där, trots hemskheterna man inte kan blunda för. Han har en inhemsk flickvän i form av María (Elpidia Carrillo) som han verkar vara redo att starta ett nytt liv med. Samtidigt är han där för att hitta frilansjobb som fotograf, något han får hjälp med av kollegan John Cassady (John Savage) som är fast besluten om att fånga den där historiska bilden som kommer göra honom världskänd.


©Hemdale Film Corporation

Med en gång när filmen drar igång under förtexterna känns det som Oliver Stone velat ge filmen en dokumentär känsla. Tänker även på Costa-Gavras och flera av hans politiska filmer som säkerligen agerat som inspiration. När Boyle och Rock kommer till El Salvador och hamnar i diverse trångmål, gör sig den dokumentära stilen åter påmind. Det är närgånget och högst trovärdigt, men det betyder inte att det är särskilt trevligt att se. Fast det är ju också poängen, att skapa obehag av krigets fasor. Där människoliv inte är värda mycket och vem som helst kan bli bortförd, torterad och dödad.


©Hemdale Film Corporation

James Woods är den drivande katalysatorn filmen igenom. Han verkligen sprudlar med energi och har en självklarhet som Richard Boyle. Kaxig och stor i mun, skapar ofta fiender med sin ofiltrerade stil. Samtidigt kan han även visa upp en mänsklig och ödmjuk sida gentemot de han håller varmt om hjärtat. Härdad och hård vilket yrket kräver, och lite av en skitstövel, men ändå kan man sympatisera med honom.


©Hemdale Film Corporation

Filmen blir lite småjobbig att se med tanke på de grafiska bilderna som visas upp av kriget. Samtidigt är det tanken och visar på hur fruktansvärt det är. Trots det vill Boyle stanna då han känner sig bra där, vilket är smått oförståeligt med tanke på farorna det innebär.


©Hemdale Film Corporation

Till slut känner man att budskapet är tydligt. Kriget är meningslöst vilken sida det än handlar om. Visst kan man kanske förstå en sida mer än den andra vad gäller vad som driver dem och vad de kämpar för. Men krig är omänskligt och båda sidorna tar till metoder som är fruktansvärda. Även om det är en stark film är den snarare frånstötande än engagerande vilket gör att betyget inte blir mer än ok.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar