tisdag 16 april 2024

LaRoy, Texas



Titel: LaRoy, Texas
Genre: Kriminalare/Komedi/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 2023
Regi: Shane Atkinson
I rollerna: John Magaro, Steve Zahn, Dylan Baker, Megan Stevenson

Handling: När Ray upptäcker att hans fru är otrogen, beslutar han sig för att ta sitt liv. Hans planer förändras plötsligt när en främling misstar honom för en kontraktsmördare.

Omdöme: I småstaden LaRoy, Texas är det mesta frid och fröjd. Men någon har lejt kontraktsmördaren Harry (Dylan Baker) som är på väg till staden för att döda någon. Ray (John Magaro) kontaktas av privatdetektiven Skip (Steve Zahn) som tagit bilder av Rays fru Stacy-Lynn (Megan Stevenson) vid ett motell i staden. När Ray senare inser att hon är otrogen med någon, funderar han på att ta sitt liv.


©Brainstorm Media

Efter att ha införskaffat ett skjutvapen och begett sig till en öde parkering sent en kväll, sker dock något oväntat. En man kör in på parkeringen och kliver in i Rays bil. Mannen tror Ray är kontraktsmördaren han lejt och ger Ray delbetalningen för jobbet. Ray, som är i behov av pengar, beslutar sig för att ta sig an jobbet utan att veta vad det kommer få för konsekvenser.


©Brainstorm Media

Ray är något av en mus till man och make. Tillsammans med sin storebror Junior (Matthew Del Negro) driver han familjeaffären men ser sig hela tiden dominerad av sin bror. Nu har Ray äntligen chansen att ändra på hur han är och komma över en nätt liten summa pengar. Han kommer få hjälp av Skip som i sin tur ser sin chans att visa polisen vad han går för då de gäckar honom för att inte vara en riktig privatdetektiv.


©Brainstorm Media

Filmen inleder med en bra sekvens när kontraktsmördaren plockar upp en man som fått bilbekymmer. Till en början vet man inte att han är en kontraktsmördare då han bara verkar vara en vanlig man som är ute på vägarna. Efter denna introduktion är det dags att träffa resten av karaktärerna när handlingen förflyttas till LaRoy, Texas. Här tar det runt en kvart innan filmen börjar hamna rätt efter att Ray haft det oväntade mötet på parkeringen.


©Brainstorm Media

Filmens upplägg och stil påminner en del om några av Coen brödernas filmer, så som Blood Simple (1984) och Fargo (1996) inte minst. Inte lika elegant och klockrent, men trots allt något liknande med en del humor blandat med våldsamma handlingar. Steve Zahn som privatdetektiven Skip är den som mestadels ska stå för humorn även om han inte riktigt övertygar.


©Brainstorm Media

Ju mer Ray och Skip luskar i fallet, ju mer invecklat blir det. Folk från alla håll verkar vara inblandade på ett eller annat sätt. Antingen genom att planera något, anlita folk att göra saker, lura och vara otrogna eller bli ofrivilligt indragna i det hela. Inte så tokigt efter ett tag och gillar inte minst musiken som skapar en småskön stämning mest hela tiden. Inte en fulländad film och saknar bättre klass på skådespelarna, förutom Dylan Baker som är klart bra. Ändå en lovande långfilmsdebut av Shane Atkinson baserat på hans manus.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar