söndag 7 april 2024

Knox Goes Away



Titel: Knox Goes Away
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Michael Keaton
I rollerna: Michael Keaton, James Marsden, Al Pacino, Suzy Nakamura, Marcia Gay Harden

Handling: När en yrkesmördare har en form av demens som utvecklas snabbt, ges han en möjlighet att ställa saker till rätta genom att rädda livet på sin främmande vuxna son.

Omdöme: John Knox (Michael Keaton) är en yrkesmördare som får reda på att han lider av en slags demens som förvärras i rask takt. Det kommer inte ta år eller månader innan hans hälsa är utom kontroll. Han har därför högst ett par veckor på sig att ordna ett och annat innan hans tillstånd inte tillåter honom att minnas vad det är han gör.


©Lionsgate

Det senaste kontraktsmordet går snett vilket blir startskottet på Knox plan att dra sig tillbaka för gott. Han behöver omvandla sina värdesaker till pengar som ska delas på tre personer. En av dessa är hans vuxna son Miles (James Marsden). En dag dyker Miles upp och behöver sin fars hjälp. Det blir en chans för John att hjälpa sin främmande son och göra något gott. Till sin hjälp tar han sin gamle vän, tjuven Xavier (Al Pacino) som ska se till att han håller sig till sin plan.


©Lionsgate

Michael Keaton, som gjorde regidebut 15 år tidigare med The Merry Gentleman (2008), gör ett bra jobb som regissör och skådespelare på den här filmen. Inte någon film som skulle vara direkt actionladdad utan snarare en som låter storyn och skådespelarna få utrymme att berätta historien i ett behagligt tempo.


©Lionsgate

Under filmens gång kommer tre filmer upp i tankarna som filmen antingen påminner en del om eller har inslag av. Den första är Mr. Brooks (2007) där en familjefar är en iskall mördare och behöver hjälpa sin vuxna dotter som hamnar i trubbel. Den andra är De zaak Alzheimer / The Memory of a Killer (2003) om en mördare som lider av Alzheimer. Den tredje är Memento (2000) där en man som lider av korttidsminnesförlust måste skriva ner ledtrådar för att genomföra sin plan.


©Lionsgate

Det blir inte så tokigt det här. Förutom ett stabilt manus, som alltså har en del likheter med nämnda filmer, är Michael Keaton gedigen i huvudrollen utan att för den delen behöva visa upp hela sitt känsloregister. Han håller det istället relativt lågmält då karaktären måste försöka behålla sitt fokus samtidigt som förvirringen blir allt större.


©Lionsgate

Vid sidan om Keaton funkar James Marsden bra som sonen Miles. Man känner av hans desperation när han hamnat i en svår knipa. Helt klart en övertygande prestation som funkar från början till slut. Sen får man inte glömma Al Pacino som dyker upp efter runt halva filmen och blir lite av en sidekick till Keaton resten av vägen. Även om han mestadels inte behöver förta sig, spelar han rollen på ett skönt sätt.


©Lionsgate

Allt som allt får man säga att filmen funkar bra. Den håller en engagerad rakt igenom och man får vara nöjd med resultatet. Är det två saker som är mindre bra är det dels poliserna som sköter utredningen och leder jakten på Knox. De är något svaga och småkorkade, även om det är meningen för att lätta upp stämningen lite. Hade gärna sett ett par bättre skådespelare och karaktärer här. Dels är det ett beslut Knox tar med en person som förråder honom. Förvisso kan det ses som att han är barmhärtig och inte bara en kallblodig mördare, men det hade varit att föredra om han visat en iskall sida i det läget.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar