tisdag 23 april 2024

Target



Titel: Taget / Target / Don't Buy the Seller
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Park Hee-Kon
I rollerna: Shin Hye-sun, Kim Sung-kyun, Im Chul-soo, Lee Joo-young

Handling: Jang Soo-hyon polisanmäler säljaren av en trasig tvättmaskin, bara för att inse att han är en psykopatisk seriemördare. Det får en att tänka om vid köp av begagnade saker via appar på nätet.

Omdöme: Detta är ett exempel på en film som börjar lite trevande för att sedan komma igång fint längre in. Det inleds med att Jang Soo-hyon (Shin Hye-sun) är ute efter en ny tvättmaskin då hennes gamla slutat funka efter att hon nyligen flyttat in i en ny lägenhet. Som så många andra väljer hon att leta efter en begagnad tvättmaskin på en app där folk säljer sina varor.


©Megabox Plus M

Efter att ha slagit till på en tvättmaskin, fört över pengarna och fått den levererad, visar den sig inte fungera när en installatör kommer för att installera den. Soo-hyon har blivit lurad och försöker ta kontakt med säljaren. Hon lyckas hitta honom och upptäcker då att hon har att göra med en bedragare. Hon försöker varna andra och gör en polisanmälan, något som inte verkar leda någonvart eftersom de har så många liknande fall som ligger på hög och väntar på att utredas.


©Megabox Plus M

Vad som verkar bli en film om en jakt på en bedragare och där offret ger igen, visar sig utvecklas till att bli en alltmer spännande film. Det visar sig inte bara vara en simpel bedragare utan en psykopatisk seriemördare som ligger bakom. Han triggas inte minst när offret försöker slå tillbaka, något som sker med Jang Soo-hyon. Polisutredaren Joo (Kim Sung-kyun) från cyberbrottsenheten inser snart att gärningsmannens tillvägagångssätt eskalerar till den grad att Soo-hyons liv är i fara.


©Megabox Plus M

Tycker det är trevligt att filmen har mer att bjuda på ju längre in man kommer. Kändes lite tveksamt till en början när det endast verkade bli en film om bedragare online. Eftersom bedragaren visar sig vara villig att döda, ökar insatserna för offret. Detta är givetvis inte något Jang Soo-hyon kan veta vilket är orsaken till att hon börjar provocera bedragaren. Det är dock något hon kommer att få ångra när bedragaren gör hennes liv till ett helvete.


©Megabox Plus M

Nej, det är inte en toppfilm bland koreansk film. Men med tanke på vad den har att jobba med och att det känns som en lite mindre påkostad film, lyckas den bra. Den fångar intresset efter ett tag och går från att verka bli en lite lättsammare bagatell till att bli en tät liten psykologisk thriller. Den lyckas inte minst bra med att skapa en obehagskänsla av att något liknande mycket väl skulle kunna hända med en bedragare med hackerkunskaper som vill jävlas och förstöra någons liv. Så även om det är en fiktiv historia, funkar den även som en varning om vad som kan ske i extremfall med onlinebedragare.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar