söndag 14 april 2024

Impulse



Titel: Impulse / Impuls
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Sondra Locke
I rollerna: Theresa Russell, Jeff Fahey, George Dzundza, Eli Danker

Handling: Lottie är en polis som jobbar inom sedlighetsroteln i LA och utger sig för att vara prostituerad, och gillar det. Hon träffar distriktsåklagaren Stan som behöver henne för att hitta ett vittne för att sätta dit en efterlyst kriminell.

Omdöme: Samma år som Clint Eastwood och Sondra Locke bröt upp, regisserade hon denna film. Det kom att bli hennes andra av sammanlagt fyra filmer, varav en TV-film, som regissör. Som skådespelerska stack hon aldrig ut som särskilt bra eller speciell, förutom i hennes Oscarsnominerade roll The Heart Is a Lonely Hunter (1968). På förhand var det lite tveksamt om denna film skulle kunna vara värd en titt, men då den visar sig hamna i neo noir-sfären väcks intresset.


©Warner Bros.

Lottie (Theresa Russell) är en duktig och hängiven polis inom sedlighetsroteln i Los Angeles. Hon är singel och lever för yrket som oftast går ut på att iklä sig rollen som prostituerad och locka till sig torskar. I samtal med en psykolog som ska utvärdera henne, delar hon med sig att hon inte bara gillar att jobba på gatan och känna makt över torskarna, hon har även fantasier om det hela.


©Warner Bros.

När en drogaffär i New York slutar med flera döda i en explosion, letar polisen efter kriminelle Peron (Shawn Elliott). Han eftersökts även att vittna mot en ökänd drogbaron. Nu när Peron ryktas ha tagit sig från New York till Los Angeles, vill distriktsåklagaren Stan (Jeff Fahey) komma åt Peron på något sätt. Stan tar kontakt med chefen för sedlighetsroteln, Morgan (George Dzundza) som ser till att Lottie får uppdraget.


©Warner Bros.

Detta är inte så tokigt. Gillar man poliser som jobbar undercover och neo noir-genren finns det gott om det här. Visst skulle man inte nämna denna som någon av de bättre filmerna man sett i genren, men den gör inte heller bort sig. Den har även lite känsla av hyllade 80-tals TV-serien "Miami Vice" och Lottie jobbar ju på vice, fast i Los Angeles.


©Warner Bros.

Theresa Russell, som man sett lite här och där, övertygar i rollen som Lottie. Hon spelar rollen självsäkert och tufft men är ändå sårbar och bräcklig på sina håll. Synd att hon inte har en bättre motspelare än Jeff Fahey i rollen som Stan. Han är något svag i rollen och det hade varit intressant att se en mer gedigen skådespelare matcha Theresa Russell. Bättre funkar birollsskådisen George Dzundza som två år senare var med i den desto mer kända neo noiren Basic Instinct (1992). Han passar bra som Lotties chef som idag skulle åka dit för sexuella trakasserier flera gånger om.


©Warner Bros.

Är det något som funkar mindre bra är det ett par scener där Lottie och Stan lär känna varandra privat utanför jobbet. Det blir något temposänkande och utdraget på sina håll vilket är lite synd. Förstår vad som var tanken men det hade funkat bättre utan dessa scener eller om de kortats ner. Sedan finns det något fall där det blir lite väl slumpartat vilket man kan ha invändningar mot. Men överlag får man vara nöjd då filmen som helhet funkar helt ok.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar