måndag 29 april 2024

Vermines / Infested



Titel: Vermines / Infested / Vermin
Genre: Skräck
Land: Frankrike/USA
År: 2023
Regi: Sébastien Vaniček
I rollerna: Théo Christine, Sofia Lesaffre, Jérôme Niel, Lisa Nyarko, Finnegan Oldfield

Handling: Kaleb har aldrig känt sig mer ensam. Han bråkar med sin syster om ett arv och har klippt banden med sin bästa vän. Fascinerad av exotiska djur hittar han en giftig spindel på en basar och tar med den till sin lägenhet. Det tar inte lång tid för den att fly och den förökar sig snabbt. Snart är hela hyreshuset fyllt av spindelväv och livsfarliga spindlar. Samtidigt spärrar polisen av byggnaden och stänger de boende inne. Nu börjar en kamp på liv och död för att hitta en väg ut, och för att överleva.

Omdöme: Kaleb (Théo Christine) lever på att sälja (stulna?) skor till vänner och bekanta i hyreskomplexet där han bor. Efter att hans mamma dött är han bedrövad över det mesta. Han bor ihop med systern Manon (Lisa Nyarko) som han inte kommer överens med då hon försöker gå vidare med livet och renovera lägenheten medan han lever kvar i det förflutna.


©Shudder

Nu har Kaleb införskaffat en ovanlig spindel från den svarta marknaden till sin samling. En spindel som härstammar från öknen och inte hör hemma i Europa. Mycket riktigt blir det stora problem när spindeln flyr från skokartongen och snabbt förökar sig. Inom kort kryllar hyreshuset av giftiga spindlar som skördar sitt första offer. Myndigheterna sätter byggnaden i karantän vilket innebär att de boende får försöka hålla sig levande och kämpa för sina liv mot den dödliga fienden.


©Shudder

Även om filmen vill visa upp ett invandrartätt lägenhetskomplex som hamnar i ett skräckscenario och får klara sig bäst de vill, kan man även tyda filmen på ett annat sätt. Spindlarna har kommit från varmare breddgrader och kommit till Europa där de skapar problem. Det behövs inte mycket för att göra kopplingen mellan spindlarna och invandringen till Europa och problemen som följer med. Fast det är en helt annan (politisk) diskussion som inte hör hemma i filmens värld.


©Shudder

Något filmen lyckas bra med är effekterna med spindlarna som mestadels ser äkta ut vilket givetvis ökar äcklighetsfaktorn. Självklart lever filmen mycket på om man kan sätta sig in i situationen med en massa giftiga spindlar och du inte har någonstans att ta vägen. Detta lyckas filmen oftast bra med då hyreshuset verkligen kryllar av de giftiga krypen.


©Shudder

Filmen tappar dock längs vägen. Sista 20-30 minuterna har den svårt att hålla intresset uppe. När handlingen i princip endast utspelar sig på ett ställe och med en begränsad handling som man har, hade en speltid på 80-90 minuter räckt. När det dessutom snarare blir en kamp mellan kompisgänget som försöker ta sig ut och polisen som försöker se till att karantänen inte bryts, övergår det hela till något annat än vad filmen gått ut på fram till dess. Allt som allt blir det därför lite blandade känslor, men när en film tappar påverkar det oftast helhetsintrycket.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar