måndag 8 april 2024

Once Upon a Crime...



Titel: Once Upon a Crime... / Trubbelmakarna
Genre: Komedi/Kriminalare/Mysterium
Land: USA/Tyskland
År: 1992
Regi: Eugene Levy
I rollerna: John Candy, Jim Belushi, Cybill Shepherd, Sean Young, Richard Lewis, Giancarlo Giannini, George Hamilton, Ornella Muti, Eugene Levy

Handling: Varken Augie (spelgalningen), Neil (klädkopierare med idiotsäkert system för att spränga banken), hans försmådda hustru Marilyn eller Phoebe har någon som helst kriminell baktanke när de möts på tåget mellan Rom och Monte Carlo. Men, brist på pengar och försvinnandet av en tax vid namn Napoleon, är nog för att få över dem på fel sida om lagen. När så Napoleons rika matte hittas mördad, samma kväll som de anländer, riktas misstankarna genast mot dem. Alla hamnar de på kommissarie Bonnards (Monte Carlos egen Clouseau) lista över misstänkta.

Omdöme: En rad amerikaner, och en del lokala förmågor, ställer till oreda under sin vistelse i Italien och Monte Carlo. Det hela börjar med att Phoebe (Sean Young) anländer till Rom för att söka upp sin pojkvän för att försöka lappa ihop förhållandet. Istället träffar hon på en liten hund med ett diamanthalsband. När hon så läser om att hunden eftersöks av sin ägare och att en bra belöning är utfärdad, är hon inte sen med att vilja ta hunden till ägaren i Monte Carlo. Hon upptäcker dock att den amerikanska skådespelaren Julian (Richard Lewis) också vill vara med och dela på kakan eftersom han plockat upp hunden som kommit till honom vid ett café.


©MGM

Samtidigt som Phoebe, Julian och hunden Napoleon ger sig iväg från Rom mot Monte Carlo med tåg, är det amerikanska paret Neil (Jim Belushi) och hans fru Marilyn (Cybill Shepherd) på samma tåg på väg till Monte Carlo. Detta då Neil tror sig ha ett vattentätt system för att vinna på kasinot som han nu vill testa. På tåget träffar de båda paren speltorsken Augie (John Candy) som är på väg till Monte Carlo för att möta upp sin italienska fru Elena (Ornella Muti), och kanske spela lite...


©MGM

Väl på plats i Monte Carlo blir de fem amerikanerna inblandade i ett mordmysterium då ägarinnan till hunden Napoleon hittas död i sitt hem. De fem, tillsammans med Alfonso (George Hamilton) som är en gigolo som försöker förföra förmögna kvinnor i Monte Carlo, blir huvudmisstänkta för mordet. Det blir upp till poliskommissarie Bonnard (Giancarlo Giannini) att försöka lista ut mysteriet och hitta den eller de skyldiga.


©MGM

Rom och sedan Franska Rivieran med ett mordmysterium och en poliskommissarie Bonnard som har en del likheter med Jacques Clouseau gör att det inte är särskilt svårt att tänka på en blandning mellan Dirty Rotten Scoundrels (1988) och Rosa pantern-filmerna. Inte lika bra eller roligt som dessa, men likväl en trevlig inramning på det hela och visst blir det småkomiskt på sina håll.


©MGM

Vad som funkar mindre bra är när humorn drar på för mycket och låter skådespelarna få improvisera. Det blir crazy-humor som tyvärr inte får en att skratta. Snarare är det småjobbigt att se och känns mest som utfyllnad för att ge de olika skådespelarna lite mer speltid för att leka av sig. Filmen har helt klart en svacka runt mitten p.g.a. detta.


©MGM

Filmen har egentligen tre karaktärer som funkar bättre än övriga. Giancarlo Giannini underspelar för det mesta rollen som kommissarie Bonnard, trots att karaktären är inspirerad av Clouseau. Ju mer utrymme han får, ju bättre blir det, särskilt mot slutet när mysteriet ska få sin upplösning. John Candy är inte med så mycket som väntat till en början, men under filmens andra halva är han med mer och funkar helt ok. Och sen får man inte glömma George Hamilton som gigolon Alfonso med brun-utan-sol kräm.


©MGM

Allt som allt är det en ojämn film i regi av Eugene Levy som annars är mest känd som skådespelare från diverse komedier. Denna hans enda långfilm som regissör, förutom ett par TV-filmer, är en remake på italienska Crimen (1960). Tanken är god men det är inte någon film som läggs till "vill se om"-listan. Smålyckat på sina håll och några enstaka scener funkar bra, men det är alldeles för ojämnt och utan topparna som hade behövts för något mer.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar