onsdag 17 april 2024

River's Edge



Titel: River's Edge / Vid flodens strand
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1986
Regi: Tim Hunter
I rollerna: Keanu Reeves, Crispin Glover, Ione Skye, Daniel Roebuck, Dennis Hopper

Handling: När John kommer tillbaka till skolan efter helgen berättar han för sina vänner kallt hur han precis mördat den gemensamma vännen Jaime. Vännerna måste nu ta ställning, skydda en vän eller göra det enda rätta. Åsikterna går minst sagt isär och frågan är vem man kan lita på.

Omdöme: Tonåringen Samson "John" Tollet (Daniel Roebuck) har dödat en jämnårig kvinnlig skolkamrat vid flodens strand. En 12-årig pojke, Tim (Joshua John Miller), ser John från en bro och John är inte sen med att berätta för Tim att han dödat en tjej. I skolan dagen efter berättar sedan John för sina vänner, bestående av bl.a. Tims storebror Matt (Keanu Reeves), Layne (Crispin Glover) och Clarissa (Ione Skye), att han dödat den gemensamma vännen.


©Hemdale

Till en början är vännerna allt annat än imponerade av Johns skämt och vill se kroppen. Mycket riktigt ligger det till så som John beskrivit det hela när han tar dem till mordplatsen och visar dem kroppen, något som gör vännerna smått chockade. Istället för att vända sig till polisen eller se till så John anmäler sig själv, börjar vännerna täcka upp för John. Inte minst Layne blir den drivande för att hjälpa John ur knipan.


©Hemdale

En film som inte är verklighetsbaserad men likväl är manuset inspirerat av ett verkligt mordfall med liknande konsekvenser som ägde rum år 1981 i Kalifornien. Det blir en slags tonårsfilm och coming of age-historia på ett desto mer dystert och blekt sätt än vad man är van vid.


©Hemdale

Samtliga ungdomar verkar lamslagna och apatiska utan någon känsla för vad som är rätt och fel. Att en av dem begått ett mord är i sig skrämmande, men att de övriga mest rycker på axlarna utan att känna något särskilt är än mer alarmerande. Nu har det delvis att göra med att de både känner gärningsmannen och offret vilket gör det svårare att "tjalla" på vännen. Men det är en småkonstig stämning som skapas med tanke på att John inte försöker dölja vad han gjort, snarare tvärtom. Och på det responsen från hans vänner.


©Hemdale

Man kan se det som ett extremfall där ungdomar blivit lämnade att ta hand om sig själva. Där de vuxna lyser med sin frånvaro eller åtminstone inte har någon koll på vad deras barn har för sig. Där droger och alkohol är en del av vardagen och gör vänskapskretsen avtrubbade. Även 12-årige Tim och hans jämnårige kompis har tidigt hamnat i träsket. De vill komma över droger, plågar djur och är redo att döda utan att ha några som helst spärrar. Är det något i vattnet i staden eller vad är det som händer med barnen och ungdomarna?


©Hemdale

Keanu Reeves passar bra, känns mest övertygande och är mest stabil bland skådespelarna. Crispin Glover, som året innan spelade tafatt pappa till Marty McFly i Back to the Future (1985), är å andra sidan raka motsatsen. Han ska förvisso spela en stoner och slacker, men det känns inte naturligt och mer som överspelande teater vilket tyvärr inte hjälper filmens dramatiska tema. Dennis Hopper är värd att nämna bland de vuxna och ungdomarnas "vän" eftersom han tillhandahåller drogerna. En smått udda karaktär som inte har alla hästar i hagen, men som det visar sig är han ändå inte värst.


©Hemdale

En film som hade setts en gång i tiden utan att lämna några avtryck. Förmodligen för att filmen varken är dålig eller jättebra. Det känns som den har mer att ge och även om det nog blev en snackis när den kom, är kombinationen av ett meningslöst mord, efterspelet med en gärningsman som skryter om det och vänner som inte reagerar mest skumt. Man vill se reaktioner och känslor, men dessa ungdomar verkar känna hopplöshet redan innan händelserna äger rum och bryr sig därför föga. De känner liksom att spelet redan är förlorat. Ingen dum film och funkar helt ok att ta sig igenom. Dock känns det som den inte riktigt leder någonvart ju längre in man kommer. Det har nog att göra med de mestadels känslolösa och förstörda ungdomarna man följer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar