onsdag 3 april 2024

Suspect



Titel: Suspect / Misstänkt
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Peter Yates
I rollerna: Cher, Dennis Quaid, Liam Neeson, John Mahoney, Joe Mantegna

Handling: Försvarsadvokaten Kathleen Riley ser fram mot sin första semester på över ett år. Men när domare Helms ger henne uppdraget att försvara en döv, hemlös man åtalad för mord, blir resan inställd.

Omdöme: Strax innan jul begår en domare självmord i sitt hem i Washington D.C. och kvinnan som besökte honom kort innan självmordet hittas några dagar senare i en flod, mördad. Polisen finkammar området och söker igenom diverse hemlösa som driver runt och bor i området. En av dessa, Carl Wayne Anderson (Liam Neeson), visar sig ha den döda kvinnans handväska med tillhörigheter. Han är även knivbeväpnad och aggressiv vilket leder till att han grips, misstänks och åtalas sedermera för mordet.


©TriStar Pictures

Domare Helms (John Mahoney), som ska hålla i rättegången, tillsätter den offentliga försvarsadvokaten Kathleen Riley (Cher) att försvara den mordanklagade. Något motvilligt går hon med på att försvara honom då hon känner sig utbränd och redo för lite välbehövlig semester. Riley upptäcker snart att hennes klient både är döv och stum, vilket försvårar en del men även förklarar varför han inte varit lätt att kommunicera med.


©TriStar Pictures

Det trixiga fallet ger Riley många sömnlösa nätter och inte blir det enklare när utredaren hon anlitar blir attackerad av ett vittne som potentiellt kan vara den riktige mördaren som Carl informerat om. Istället får hon hjälp från oväntat håll då en av jurymedlemmarna, den uppmärksamme lobbyisten Eddie Sanger (Dennis Quaid), börjar snoka runt på sin fritid och gräva upp diverse ledtrådar åt Riley.


©TriStar Pictures

Detta var en rättegångsthriller som aldrig setts som någon favorit i genren. Men ibland kan det vara läge att se om en film man inte minns något från, ha lite lägre förväntningar och kanske blir överraskad. Den visar sig inte var så tokig och har en del element som funkar fint i genren. Inte direkt fartfylld eller där man skulle hållas på tårna filmen igenom, men den håller absolut uppe intresset.


©TriStar Pictures

Filmen har en del saker man skulle kunna ha invändningar mot. Den har t.ex. flera tillfällen då man känner att en del saker är lite korkade och andra något slumpartade. Man vill trots allt känna att det är smart nog för att kännas trovärdigt när ledtrådarna och bevisen dyker upp. Det hålls ändå på en nivå som gör att det funkar och inte blir alltför korkat eller krystat.


©TriStar Pictures

Regi av den något underskattade Peter Yates som bl.a. gjorde trevliga filmer som Bullitt (1968), Murphy's War (1971), The Friends of Eddie Coyle (1973), The Deep (1977), Breaking Away (1979) och An Innocent Man (1989). Här får man en lite småmysig film att titta på vilket har att göra med rättegångsdramat, grävandet i fallet, Washington D.C. som skådeplats, ett deckarmysterium, lite konspirationskänsla på det hela och musiken av Michael Kamen som hela tiden ligger i bakgrunden och skapar passande stämning. Inte det bästa man sett men håller en tillräckligt bra nivå för att vara sevärd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar