torsdag 11 april 2024

Sleeping Dogs



Titel: Sleeping Dogs
Genre: Mysterium/Kriminalare/Thriller
Land: Australien/USA
År: 2024
Regi: Adam Cooper
I rollerna: Russell Crowe, Tommy Flanagan, Karen Gillan, Marton Csokas

Handling: En före detta mordutredare med minnesförlust tvingas lösa ett brutalt mord, bara för att avslöja skrämmande hemligheter från sitt förflutna.

Omdöme: Roy Freeman (Russell Crowe) är en f.d. polisdetektiv som jobbade inom mordroteln. Han har drabbats av Alzheimer och efter att ha genomgått en experimentell procedur har läkarna beordrat honom att aktivera hjärnan med hjälp av pussel, korsord och annat som håller igång hjärnan. När han så blir kontaktad gällande ett tio år gammalt mordfall där gärningsmannen, som ska avrättas inom en månad, vill prata med Roy, har han ändå inget bättre för sig. Efter mötet med den dödsdömde gärningsmannen känner Roy att fallet kan vara värt att gräva djupare i.


©The Avenue

Roy tar kontakt med sin gamle polispartner Jimmy Remis (Tommy Flanagan) för att få mer information kring fallet och diverse misstänkta. Roy har nämligen inget minne av både det ena och det andra vilket gör att han tittar på fallet med helt fräscha ögon. Han får upp ett spår som leder honom till både vittnen och potentiella gärningsmän. Samtidigt måste han kämpa med sin sjukdom som inte gör saken enklare.


©The Avenue

Ett klassiskt mysterium med många trådar att följa och som kan leda lite vart som helst. Musiken passar bra i bakgrunden då den får fram den mystiska stämningen man vill ha i en sån här film. Givetvis är det inte första gången man använder sig av minnesförlust i en sån här typ av film. Redan inom film-noir genren var det populärt och oftast effektivt. Filmen har en del gemensamt med de filmerna, men kanske mest med en film som Christopher Nolans utmärkta Memento (2000).


©The Avenue

Det blir lite småtrevligt att följa Roy i sin jakt på sanningen när han pusslar ihop ledtrådarna med fallet och med sitt eget liv. På sina håll påminner Russell Crowe om John Goodman, men än roligare blir det när man kommer att tänka på Leif G.W. PerssonCrowe har en liknande gångstil och med sitt gråvita skägg. Och ja, i båda fallen handlar det ju om personer som luskar i mordgåtor och försöker pussla ihop det hela. På tal om Leif G.W. Persson så bygger filmen på en bok av E.O. Chirovici med titeln "The Book of Mirrors".


©The Avenue

Russell Crowe och Tommy Flanagan, som kul nog redan spelade mot varandra i Gladiator (2000), utgör en bra duo som gör vad de ska i sina respektive roller. Även kul att Marton Csokas, i rollen som mordoffret som visas i en rad flashbacks, är otroligt lik Russell Crowe i filmen. Nästan så att man sitter och tänker att de använt sig av dataeffekter för att få honom att se så lik ut. Dock är det inget som tas upp i filmen eller som skulle ha en poäng som det verkar. Vad gäller den stora kvinnliga rollen spelad av Karen Gillan i rollen som Laura Baines så är hon genomgående dryg och otrevlig.


©The Avenue

Även om det inte blir någon direkt wow-faktor över filmen, är det inte så tokigt. Den rullar på och mysteriet tätnar allt eftersom. Möjligen att den på sina håll tar lite väl god tid på sig och kunde tätas till en aning. Det bjuds på en del vändningar som tar mysteriet åt lite olika håll och med en upplösning som kanske inte kommer som en total överraskning, men ändå tillfredsställande. Överlag må det inte vara något direkt nytt man inte sett men den gör inte heller bort sig. Funkar helt enkelt som lite tidsfördriv om man är upplagd för ett mysterium.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar