lördag 20 april 2024

Taffin



Titel: Taffin
Genre: Action/Thriller
Land: Storbritannien/Irland/USA
År: 1988
Regi: Francis Megahy
I rollerna: Pierce Brosnan, Alison Doody, Ray McAnally, Patrick Bergin

Handling: Stilige Mark Taffin är en professionell indrivare i ett litet irländskt samhälle. Ett kriminellt syndikat försöker etablera sig och Taffin finner sig snart i dödlig fara.

Omdöme: Mark Taffin (Pierce Brosnan) är ett namn folk känner till väl i det lilla irländska samhället. Han är nämligen en tuff indrivare som mot betalning driver in skulder åt folk i behov av hans hjälp. Taffin låter dock inte bara knytnävarna tala då han är en påläst man som först försöker lösa situationerna utan våld genom att fråga artigt om skulden. Det funkar dock sällan vilket leder till våldsamma gärningar som ger önskvärt resultat.


©MGM

Under tiden som Taffin driver in diverse skulder träffar han vackra Charlotte (Alison Doody) och de fattar tycke för varandra. Deras förhållande, och Taffins ego, får sig en snyting när korrupta politiker ser till att det ska byggas en kemisk fabrik i det lilla samhället. Taffin får fullt upp med utsända tuffingar som är ute efter att ge honom en läxa. Du vill dock inte pressa in Taffin i ett hörn för då är han som allra farligast.


©MGM

Pierce Brosnan skulle inte spela James Bond förrän flera år senare, men han var redan påtänkt för rollen innan denna film gjordes. Till slut fick han vänta på sin tur och gjorde då denna film. Vid sin sida har han Alison Doody som hade gjort filmdebut som Jenny Flex i Bond-filmen A View to a Kill (1985) och som året efter minnesvärt spelade tyskan Elsa i Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Hon funkar helt ok som kärleksintresset här utan att få så jättemycket att jobba med. Brosnan är småcool och självsäker som Taffin när han är i kontroll. Men när han förlorar kontrollen tappar även Brosnans prestation en del, utan att han skulle vara dålig.


©MGM

Brosnan och Doody får sällskap av Patrick Bergin som i sin långfilmsdebutroll spelar Taffins bror. Kände inte alls igen honom, men han var förvisso mustaschprydd när han ett par år senare spelade sin paradroll i Sleeping with the Enemy (1991). Dessutom är den fortfarande relativt oprövade Hans Zimmer med på ett hörn som medkompositör då han står för den elektroniska delen av musiken. Tyvärr är det inte särskilt hög klass på denna musik. Då funkar resten av musiken av huvudkompositören Stanley Myers, som för övrigt gjorde musiken till The Deer Hunter (1978), något bättre.


©MGM

En relativt actionladdad film som bygger på en bok av Lyndon Mallet som sammanlagt skrev tre böcker om Taffin, men detta blev den enda som filmatiserades. Han lär inte ha varit nöjd med rollsättningen av Pierce Brosnan som Taffin då hans vision för karaktären i boken var en oattraktiv och överviktig man, något som inte direkt överensstämde med Brosnan. Fast det var nog inte orsaken till varför filmen inte blev en succé. Den gör dock inte bort sig och det är lite kul att se Brosnan innan han blev James Bond.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar