fredag 26 april 2024

Love Lies Bleeding



Titel: Love Lies Bleeding
Genre: Kriminalare/Action/Romantik/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2024
Regi: Rose Glass
I rollerna: Kristen Stewart, Katy O'Brian, Ed Harris, Dave Franco, Jena Malone

Handling: I den tävlingslystna, egocentriska bodybuilding-världen befinner sig Lou, en tillbakadragen person som faller hårt för den ambitiösa Jackie. Deras relation leder dock inte till något gott när båda blir indragna i Lous kriminella familj.

Omdöme: Jackie (Katy O'Brian) är ny i staden, letar efter ett jobb och någonstans att bo. Hon är en bodybuilder som siktar på att ställa upp i en tävling som ska hållas i Vegas om en månad. Hon skaffar jobb på den lokala skjutbanan som ägs av Lou Sr. (Ed Harris). På fritiden tränar hon på gymmet där Lou (Kristen Stewart) jobbar. Lou får genast upp ögonen för denna främling och rätt vad det är inleder de ett förhållande och Jackie får tak över huvudet.


©A24/Lionsgate

Det tar inte alls lång tid för filmen att etablera vad vi har att göra med. Stämningen sätts med en gång under förtexterna i rött till musik av Clint Mansell. En Clint Mansell som gjort musik till filmer som bl.a. Requiem for a Dream (2000), The Wrestler (2008), Moon (2009) och Black Swan (2010). Med en gång känner man sig trygg i hans händer och inledningen bådar gott för vad som skall komma.


©A24/Lionsgate

Vi förstår tidigt att Lou och Jackie kommer inleda en romans, något som leder till en del heta scener. Filmen blir sedan något i stil med Blood Simple (1984) av bröderna Coen. Detta då filmen utspelar sig i en liten småstad, det är slutet av 80-talet och intrigen tätnar när Lou och Jackie blir indragna i en del kriminella aktiviteter. Detta väcker den sovande björnen till liv, något som inte minst Lou försöker ställa till rätta.


©A24/Lionsgate

Vad gäller de båda huvudpersonerna är varken Lou eller Jackie genomgoda. Till viss del tvingas de till en del gärningar, men i grund och botten är båda skyldiga till både det ena och det andra. I Lous fall är det främst för att hon faller för Jackie och vill hjälpa henne, även om det är hon som försatt henne i knipan. Varken Kristen Stewart eller Katy O'Brian ger ett helt sympatiskt intryck men de sköter sig och känns övertygande nog i sina respektive roller.


©A24/Lionsgate

Filmen har en tilltalande stil som man inte finner i filmer varje dag, men ibland händer det. Gillar när en film skapar god stämning och atmosfär med hjälp av olika ingredienser. Musiken, det visuella, mystiken kring det förflutna i Lous familj och inte minst karaktären Lou Sr. som spelas skönt av Ed Harris som inte ser klok ut med sitt långa hår. Till en början tror man att han endast kommer vara med på ett hörn som comic relief när man ser honom, men han visar sig få en större roll längre in och ha en ganska elak sida.


©A24/Lionsgate

Skulle kategorisera filmen som en tillfredsställande kriminalthriller som hela tiden håller intresset uppe och aldrig direkt släpper greppet. Visst kan man se det som man gjort det lite enkelt för sig genom att försätta handlingen till 1989 så att man slipper tänka på modern teknik som skulle göra det svårare att komma undan med diverse brott som begås. Men det är ju en del av charmen och tycker man fångar det bra utan att gå till överdrift. Helt enkelt en mestadels lyckad film som har en del på gång och där man känner sig klart nöjd när eftertexterna börjar rulla.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar