tisdag 23 april 2024

Wicked Little Letters



Titel: Wicked Little Letters
Genre: Komedi/Kriminalare/Drama/Mysterium
Land: Storbritannien/USA/Frankrike
År: 2023
Regi: Thea Sharrock
I rollerna: Olivia Colman, Jessie Buckley, Timothy Spall, Anjana Vasan

Handling: När människor i Littlehampton - inklusive den konservativa Edith - börjar få brev fulla av lustiga svordomar, anklagas den bråkiga irländska migranten Rose för brottet. Med misstanke om att något är fel undersöker stadens kvinnor.

Omdöme: Kort efter första världskrigets slut skakas det lilla samhället Littlehampton. Någon skickar anonyma brev innehållandes en rad grova men även lustiga svordomar och anklagelser. Den som får allra flest av dessa brev är Edith (Olivia Colman) som haft en strikt och religiös uppfostran och bor med sina föräldrar Edward (Timothy Spell) och Victoria (Gemma Jones).


©StudioCanal

Tillsammans med inte minst hennes far är Edith övertygad om att det är grannen Rose (Jessie Buckley) som ligger bakom breven. Rose är en ensamstående mor till en liten flicka. Hon är nyligen ditflyttad från Irland och har blivit ökänd för att vara ful i mun, speciellt när hon dricker.


©StudioCanal

Det går så långt att polisen kopplas in och Rose är den enda misstänkta. Men är hon verkligen skyldig? Poliskvinnan Gladys Moss (Anjana Vasan) börjar utreda fallet på egen hand, mot sin chefs direktiv. Poliskvinnan Moss tar då hjälp av stadens kvinnor i hopp om att lösa mysteriet med de anonyma breven och försöka röka ut den som ligger bakom.


©StudioCanal

Tänkte att man kunde få trevligt med denna brittiska komedi och kanske få ett par bra prestationer med tanke på att Olivia Colman, Jessie Buckley samt Timothy Spall medverkar. Prestationerna är mestadels bra, inte minst av Jessie Buckley som den ständigt svärande irländskan Rose. Olivia Colman och Timothy Spall är helt ok även om man sett dem bättre. Bland de övriga är det ingen som direkt sticker ut, åtminstone inte i positiv bemärkelse.


©StudioCanal

Redan relativt tidigt ringer varningsklockorna av lite olika anledningar. Vill dock ge den en chans för att se om den kanske kommer igång när röken lagt sig. På sätt och vis blir det något bättre ungefär halvvägs in då det inte bara är en utpräglad komedi utan faktiskt kommer med lite mer djup och något av en vändning i historien. Detta håller dock inte i sig särskilt länge innan filmen återigen faller tillbaka till att inte funka särskilt väl.


©StudioCanal

Vad är det då som inte funkar med filmen? Trots att filmen är inspirerad av verkliga händelser och då helst borde försöka hålla sig till fakta, är den besatt av att vara så politiskt korrekt den bara kan. Nu är det inte bara det som gör att filmen inte funkar särskilt bra, men när det blir så genomskinligt som det är här går det en smått på nerverna. Det hjälper inte heller att filmen inte blir direkt rolig. Definitivt en bortkastad titt för egen del, även om den möjligtvis faller vissa i smaken. Smaken är trots allt väldigt individuell. Vissa gånger funkar det bara inte.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar