måndag 22 april 2024

Late Night with the Devil



Titel: Late Night with the Devil
Genre: Skräck
Land: Australien/Förenade arabemiraten/USA
År: 2023
Regi: Cameron Cairnes & Colin Cairnes
I rollerna: David Dastmalchian, Laura Gordon, Ian Bliss, Ingrid Torelli

Handling: Året är 1977 och den populära talk show-värden Jack Delroy är pressad över tittarsiffror som inte placerar honom på toppen av listorna. Världen är orolig över satanismens framfart och på Halloween dyker den ena ockulta gästen efter den andra upp i Delroys program. Snart börjar underliga saker ske i studion, i ena soffan sitter en skeptiker och försöker förklara det som händer medan publik och scenarbetare blir mer och mer oroliga.

Omdöme: En amerikansk talk show på 70-talet ledd av värden Jack Delroy (David Dastmalchian) sänds i direktsändning vid midnatt. Talk showen konkurrerar med den populära Johnny Carson och även om Jack Delroy är omtyckt har talk showen svårt att ta sig förbi den populära Johnny Carson.


©IFC Films/Shudder

Showen på Halloween år 1977 blir något utöver det vanliga. Vi får ta del av masterbandet av den direktsända showen vilket betyder att vi dels får se själva showen som den sändes i TV och dels materialet från bakom kulisserna under reklamavbrotten.


©IFC Films/Shudder

Jack Delroy har en rad intressanta gäster som kommer presenteras för publiken och TV-tittarna hemma i sofforna. Det hela börjar med den synske Christou (Fayssal Bazzi) som till en början inte verkar göra någon succé, men sedan inträffar något oväntat och smått skrämmande. Detta får den andra gästen, skeptikern och f.d. magikern Carmichael (Ian Bliss) bevittna med egna ögon även om han viftar bort det hela som ett trick.


©IFC Films/Shudder

Den kanske mest intressanta gästen är parapsykologen June Ross-Mitchell (Laura Gordon) som skrivit en ny bok om hennes erfarenheter med den unga Lilly (Ingrid Torelli). En Lilly som sägs vara besatt av en demon efter att ha räddats från en satanistisk sekt. Carmichael är fortsatt skeptisk till det hela vilket leder till heta diskussioner, något Jack och hans producent gärna ser då det är bra för tittarsiffrorna. Vad de inte räknat med är vad som händer när June har en session med Lilly på scen i direktsändning.


©IFC Films/Shudder

En australiensisk film av bröderna Cameron Cairnes och Colin Cairnes men gjord som en amerikansk 70-tals talk show från New York. Ganska kul koncept med en hel talk show där stora delar av filmen utspelar sig på talk show-scenen. Mestadels har man lyckats klart bra med 70-tals stilen på talk showen vilket gör att man inte kan klaga på inramningen. Det känns på så vis relativt äkta och inte parodiskt vilket det lätt kan bli när man ska återskapa en tidsperiod på det här sättet.


©IFC Films/Shudder

Händelserna som sker i studion under den direktsända talk showen lyckas bli lite småkusliga. Nu är det inte till den grad att det skulle bli direkt skrämmande men trots allt tillräckligt för att behålla intresset och nyfikenheten på vad som komma skall. Det kommer även bli en ganska effektiv avslutning på det hela när ondskan visar sitt rätta ansikte.


©IFC Films/Shudder

Vad som är lite synd är att filmen inte slutar tio minuter tidigare. Hade personligen sett att filmen slutat efter 80 minuter när det hela var på topp. Istället läggs det på en slags epilog för att förklara vad som föranlett det hela och detta sänker upplevelsen en aning. När det dessutom handlar om sekter är det tyvärr ofta som så att det tenderar att spåra ur lite för mycket. Lite synd att filmen inte lyckas sluta på topp och lämna det hela lite mer öppet och mystiskt istället för att känna att den måste dra ut på slutet med att förklara mer. Kanske funkar det bättre för vissa, men för egen del sänker det filmen en aning.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar