måndag 15 april 2024

Article 99



Titel: Article 99
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1992
Regi: Howard Deutch
I rollerna: Ray Liotta, Kiefer Sutherland, Forest Whitaker, Kathy Baker, Lea Thompson, Eli Wallach, John Mahoney, John C. McGinley, Keith David

Handling: Dr. Richard Sturgess leder ett team av medkännande läkare på ett veteransjukhus. Tillsammans med Dr. Morgan, Dr. Handleman och Dr. Bobrick, kämpar han för att ge adekvat vård till behövande veteraner inför nedskärningar och korruption.

Omdöme: Dr. Peter Morgan (Kiefer Sutherland) börjar jobba på ett veteransjukhus och slängs genast in i hetluften. Han tas inte direkt emot med öppna armar av kollegorna men märkar snart att det är ett sammansvetsat sjukhusteam. Det hängivna läkarteamet består bl.a. av Dr. Sturgess (Ray Liotta), Dr. Handleman (Forest Whitaker), Dr. Bobrick (John C. McGinley), Dr. Van Dorn (Lea Thompson) samt Dr. Walton (Kathy Baker).


©Orion Pictures

Dr. Sturgess är den som ses som ledaren bland läkarna. Det är han som vågar trotsa ledningen i form av sjukhusdirektören Dreyfoos (John Mahoney). Detta då det sparas till den grad att patienternas välbefinnande hotas. Operationer godkänns inte vilket leder till att många patienter skickas iväg och ibland dör. "Article 99" gör att sjukhuset inte kan behandla patienten då det inte kan säkerställas om skadan skett under tjänstgöring.


©Orion Pictures

Dr. Sturgess, tillsammans med Dr. Handleman och Dr. Bobrick, kringgår ibland systemet och genomför icke-sanktionerade operationer på veteranerna. De ser även till att patienterna inte blir utskrivna från sjukhuset genom att skicka runt dem till olika avdelningar under tiden som de försöker få till operationen patienten behöver. Detta är givetvis inget ledningen kan tolerera vilket gör att Dr. Sturgess hamnar på kollisionskurs med Dreyfoos.


©Orion Pictures

Förväntningen och förhoppningen på filmen var att det skulle vara mer av en komedi än vad det visar sig vara. Visst har filmen en del gemensamt med M*A*S*H (1970) och dess TV-serie, men tankarna går kanske mest till TV-serien "ER" som höll på mellan 1994-2009 och där flera av skådespelarna här senare dök upp i nämnda sjukhusserie. Det blir även lite Flatliners (1990) över det hela på sina håll med tanke på att läkarna i hemlighet införskaffar utrustning och annat som behövs till de förbjudna operationerna, plus att Kiefer Sutherland var med i båda filmerna.


©Orion Pictures

Regissören Howard Deutch inledde sin långfilmskarriär med att regissera de två John Hughes-skrivna 80-tals filmerna Pretty in Pink (1986) och Some Kind of Wonderful (1987) där speciellt den senare var klart trevlig. Något liknande blir det inte direkt här även om det på sina håll skapas lite mysig stämning, speciellt runt mötena mellan Ray Liotta och Kathy Baker som Dr. Sturgess respektive Dr. Walton.


©Orion Pictures

Filmen rullar på och är inte direkt strålande men ändå ganska ok då vi följer läkarna som försöker hjälpa veteranerna genom att tänja på reglerna. En av veteranerna som behöver läkarvård spelas för övrigt av duktige Eli Wallach som förmodligen bjuder på mest värme bland karaktärerna som dyker upp.


©Orion Pictures

Tyvärr tappar filmen under sista 20-30 minuterna då det dels blir för allvarligt och dels uppstår en situation på sjukhuset som inte direkt funkar när filmen tas in i slutfasen. Musiken av Danny Elfman är inte heller direkt passande. Något annat som inte riktigt funkar är själva grundpremissen med läkare som bryter mot lagar och regler med att stjäla och genomföra operationer utan godkännande. Fast detta är lite poängen med storyn då de sätter sig emot sjukhusledningen som agerar korrupt. Men det känns allt lite fel, även om det är en god gärning.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar