onsdag 10 april 2024

Bang Boom Bang



Titel: Bang Boom Bang - Ein todsicheres Ding / Bang Boom Bang / A Sure Thing
Genre: Komedi/Kriminalare/Action
Land: Tyskland
År: 1999
Regi: Peter Thorwarth
I rollerna: Oliver Korittke, Markus Knüfken, Ralf Richter, Alexandra Neldel

Handling: Keek, en före detta bankrånare, måste få ihop pengarna från den senaste kuppen innan hans gamle rånarkollega och vän kommer ut ur fängelset. Hans vän, Kalle, tror nämligen att Keek har lagt bytet i gott förvar, men sanningen är att Keek har spelat bort det mesta på hästar. Keek tror dock inte det är så bråttom, eftersom Kalle inte kommer ut ur fängelset förrän om två år. I fängelset får dock Kalle se en porrfilm, med sin flickvän i huvudrollen, och bryter ut ur fängelset för att ta hämnd på en och annan. Plötsligt blir Keek desperat och försöker på alla möjliga vis samla ihop pengarna igen.

Omdöme: Med inspiration från Guy Ritchie och Quentin Tarantino gjorde tyske Peter Thorwarth långfilmsregidebut med denna kultförklarade film i hemlandet. Kanske mer känd för en bredare publik med Blood Red Sky (2021) och Blood & Gold (2023) som inte var så tokiga, men denna regidebut är desto vassare, inte minst underhållande.


©Senator Film

Till en början lär vi känna ett par olika karaktärer som handlingen kommer kretsa kring och som kommer ha att göra med varandra på ett eller annat vis. Kalle (Ralf Richter) avtjänar ett fängelsestraff för bankrån och har två år kvar innan han ska komma ut. Han har redan planer för frigivningsdagen och lägger därför en beställning på en Mercedes som han ska hämtas upp i av sin flickvän. Hans cellkamrat ska släppas ut och ska fixa bilen som sedan ska betalas och hämtas upp.


©Senator Film

Keek (Oliver Korittke) var Kalles kumpan men kom undan och är fri eftersom Kalle aldrig tjallade på honom. Keek röker på och hyr videofilmer på den lokala videobutiken. Han ska också ta hand om pengarna från bankrånet åt Kalle under tiden han sitter inne. Men Keek har spelat bort det mesta. Problem uppstår när Kalle rymmer från fängelset och dyker upp hos Keek. Kalle vill ha sina pengar, något Keek måste försöka få ihop inom kort. Han vänder sig till sin bästa vän Andy (Markus Knüfken) när det är dags att komma över en större summa pengar. Andy har dock tankarna på annat håll då han håller på att få ihop det med tjejen Melanie (Alexandra Neldel).


©Senator Film

Gott om humor med för det mesta loser-karaktärer som blir inblandade i en soppa där deras vägar korsas. Tillräckligt allvarlig för att det inte ska viftas bort som bara en simpel komedi i mängden. Det må inte vara samma klass på regin som nämnda Guy Ritchie och Quentin Tarantino, men man har trevligt med filmen som underhåller. Lite ojämn på sina håll men när den blir varm i kläderna funkar det fint.


©Senator Film

Filmen har ett ganska bra manus som är mer genomtänkt än vad man kanske tror under filmens gång. Man underskattar lätt filmen med tanke på att det i grunden är en komedi. Det funkar dock till filmens fördel då den kommer med en del överraskningar längs vägen som man inte förväntar sig. Blir även allvarsam på sina håll och håller sig till att berätta historien ända till slutet istället för att bara försöka göra det till en rolig och cool film, vilket den vinner på.

2 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar