lördag 27 april 2024

Libertate / Freedom



Titel: Libertate / Freedom
Genre: Drama/Krig/Thriller
Land: Rumänien/Ungern
År: 2023
Regi: Tudor Giurgiu
I rollerna: Alex Calangiu, Catalin Herlo, Ionut Caras, Iulian Postelnicu

Handling: Under Rumäniens revolution 1989 bevittnar Sibiu en våldsam attack mot en polisstation som leder till väpnade sammandrabbningar mellan soldater, poliser, demonstranter och hemlig polis.

Omdöme: Polisen Viorel Stanese (Alex Calangiu) går till jobbet och anländer till polisstationen. Men detta är inte en vanlig dag. Demonstranter har samlats utanför byggnaden och är redo för revolution. Militären är på plats och försöker lugna situationen och klargöra att de är på folkets sida. Polisen väljer att släppa in ett par demonstranter för att visa dem att det inte hålls några fångar i lokalerna. Snart utbryter skottlossning och ordentligt kaos.


©Transilvania Film

I kaoset som utbryter verkar ingen vara klar över vem som börjat skjuta och vem som skjutit ihjäl ett par civila tidigare. Demonstranterna vill att rättvisa skipas och att de s.k. terroristerna röks ut och får sona för vad de gjort. Militären tar över makten och börjar gripa poliser, hemlig polis och även demonstranter som kan vara potentiella terrorister. De börjar föras till en simhall där de placeras i den tomma swimmingpoolen i väntan på order.


©Transilvania Film

När filmen inleds och det inte tar särskilt lång tid för kaoset att vara ett faktum vid polisbyggnaden, känns det som filmen kanske borde väntat lite. Hade det inte varit bättre att introducera några av demonstranterna, några poliser, militärer och de inom den hemliga polisen som man kommer få följa? Både ja och nej som det visar sig. Det känns som det är ett medvetet val eftersom det råder konfundering och oklarheter över vem som gjort vad och om anklagelserna är befogade.


©Transilvania Film

I en revolution som äger rum är inget bara svart eller vitt. Folket har fått nog av en anledning och gör uppror. Men tar de till medel som är inom lagens ramar? Nej, så klart. Det finns inga skrivna lagar och regler som ska följas. Det blir lite som det blir så länge man lyckas åstadkomma en förändring. Oskyldiga kommer drabbas och i vissa fall hamnar de mitt i skottlinjen utan att ha en chans att försvara sig.


©Transilvania Film

Som tidigare nämnts går filmen rakt på väldigt tidigt vilket har sin poäng. När röken lagt sig får man börja pussla ihop vad som hänt och vem som tillhör vem. Vi får ingen riktig helhetsbild eller ett detaljerat händelseförlopp. Mycket har att göra med att det främst är huvudpersonen, polisen Viorel Stanese vi följer och hans version av vad som sker.


©Transilvania Film

En film som kanske hade tjänat på att ge oss mer fakta och kött på benen för att förstå hela situationen bättre. Man förstår att en revolution är igång där landets diktator omkullkastas. Men man blir inte helt klar över vem som faktiskt gjort vad och vad tillfångatagandet av de hundratals som hålls fångna leder till. Även om man skulle vilja ha lite fler svar blir det tillräckligt dramatiskt och småspännande för att behålla intresset. Lite som en gammal hederlig film av Costa-Gavras, även om det saknas lite för att komma upp till den nivån. Kanske är det just att man lämnas lite med en känsla av att man hade velat få mer fakta för att känna av tyngden ännu mer än vad man gör.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar