torsdag 25 april 2024

Slow



Titel: Slow
Genre: Drama/Romantik
Land: Litauen/Spanien/Sverige
År: 2023
Regi: Marija Kavtaradze
I rollerna: Greta Grineviciute, Kestutis Cicenas, Pijus Ganusauskas, Laima Akstinaite

Handling: Dansaren Elena och teckenspråkstolken Dovydas träffas och skapar ett starkt emotionellt band. Elena är en sexuell person som har relationer med olika män, medan Dovydas är asexuell. När deras relation växer och utvecklas behöver de skapa en ny form av intimitet tillsammans.

Omdöme: Två människor träffas och fattar tycke för varandra. Men de ser på förhållanden på helt olika sätt då de är vana vid att ha det på ett visst sätt. Elena (Greta Grineviciute) dansar vilket innebär att hon lär ut dans och även uppträder. Dovydas (Kestutis Cicenas) är teckenspråkstolk och träffar Elena när hon börjar ha dansklasser för döva.


©Totem Films

Elena är van vid att ha kortvariga förhållanden med män där det mest handlar om sex innan hon tröttnar och går vidare. Med Dovydas känns det genast annorlunda, som om hon känt honom en längre tid. När han berättar för henne att han är asexuell och inte är attraherad av någon, känner hon sig till en början nobbad. Men när hon får reda på att Dovydas gärna skulle vilja ha ett förhållande, ger hon det en chans.


©Totem Films

Ett något annorlunda förhållande synas vilket inte är helt fel. Det är egentligen det som gör att filmen åtminstone på förhand skiljer sig åt. Det får dock sägas att filmen inte gör något vidare jobb med att få en på kroken inledningsvis. Man brukar säga att en film ska fånga ens intresse under de första tio minuterna och här är det farligt nära att filmen stängs av.


©Totem Films

Vad som genomgående blir filmens problem, och som den även inleder med, är dansinslagen som tyvärr är som att se färg torka. Det är alldeles för många sådana sekvenser under filmens gång som inte tillför något. Det är synd då själva förhållandet funkar ganska bra. Titeln syftar på hur deras förhållande sakta utvecklas, men även att inte stressa med att gå till sängs och liknande.


©Totem Films

Frågan är vart det ska leda och om förhållandet är hållbart. Hon verkar vilja mer än vad han kan erbjuda henne. Kommer hon att kunna ändra på honom eller kommer hon acceptera hur han är och trivas med förhållandet de har? Bitvis är det småmysigt att följa deras relation, men till slut blir det lite väl upprepande, inte minst då dansinslagen alltså blir ett återkommande tema som inte funkar. Mestadels ok men saknar de magiska scenerna för att vara en film som sätter sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
2 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar