tisdag 2 april 2024

Someone to Watch Over Me



Titel: Someone to Watch Over Me / I skuggan av ett brott
Genre: Thriller/Kriminalare/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1987
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Tom Berenger, Mimi Rogers, Lorraine Bracco, Andreas Katsulas, Jerry Orbach

Handling: En vacker societetsdam från Manhattan och en jordnära polis från Queens tvingas samman när han får i uppdrag att skydda henne från en efterlyst mördare. En osannolik attraktion utvecklas mellan dem, trots att de kommer från helt skilda världar.

Omdöme: Mike Keegan (Tom Berenger) har precis blivit befordrad till polisdetektiv vilket firas med vänner, kollegor och frun Ellie (Lorraine Bracco). De är ett lyckligt gift par som bor ute i New York-förorten Queens tillsammans med parets son. Samma kväll sker ett mord på Manhattan under en tillställning. Societetsdamen Claire Gregory (Mimi Rogers) bevittnar mordet på sin goda vän och ser klart och tydligt mördaren Joey Venza (Andreas Katsulas). Han får dock även syn på henne men hon lyckas komma undan.


©Columbia Pictures

Under tiden som polisen söker efter den efterlyste Venza, får Claire polisbeskydd. Inte bara för att hon är det enda vittnet till mordet, hon är också måltavla för Venza som inte är att leka med. Polisbeskyddet består av personliga livvakter 24 timmar om dygnet. Det blir Mikes första uppdrag som polisdetektiv och som nybörjare får han givetvis nattskiftet.


©Columbia Pictures

Mike och Claire kommer från olika världar, men det stoppar dem inte från att fatta tycke för varandra. Mitt under den farliga situationen uppstår känslor mellan de båda. Mike får dock kämpa med sitt samvete då han älskar sin fru och son. Men dragningskraften är för stor för att kunna ignoreras. Samtidigt kan Venza dyka upp när som helst och göra livet surt för de båda, något som gör situationen än mer laddad och farlig.


©Columbia Pictures

Ridley Scott regisserar denna thriller som aldrig riktigt uppskattats som en del andra filmer i genren från 80-talet. Gillar t.ex. hans nästa film Black Rain (1989) desto mer, även om det är en lite annorlunda typ av film. Den är nämligen mer fartfylld, visuellt snygg att titta på och mer underhållande. Denna film väljer att skapa ett triangeldrama mellan polisdetektiven Mike, societetskvinnan Claire och Mikes fru Ellie. Tempot är lägre och även om en del spänningsmoment ligger under ytan med mördaren som är på fri fot, handlar det mycket om relationerna i triangeldramat.


©Columbia Pictures

Tom Berenger valdes ut då Scott gillade honom i The Big Chill (1983) och även fick se en annan sida av honom i Platoon (1986). Han får spela en ganska simpel man som ställs inför ett moraliskt dilemma. Mimi Rogers fick sin genombrottsroll här och valdes ut då hon kunde kännas sympatisk trots att hon spelade en rik societetsdam som man annars kanske inte skulle känna så mycket sympatier med. Lorraine Bracco var relativt okänd men hade precis vad rollen krävde. Denna roll ledde säkerligen till att hon senare fick en framstående roll i Martin Scorsese-klassikern Goodfellas (1990). Och så har vi Andreas Katsulas som passar klart bra som mördaren. Annars kanske mest känd som enarmade mördaren i The Fugitive (1993).


©Columbia Pictures

En sak som blir tydlig är att Scott försökt bygga upp en viss stämning med sin visuella stil, musiken av Michael Kamen och även klassisk musik. Det blir nästan lite lounge-atmosfär som vaggar in en i en småmysig stämning även om det inte alltid händer så mycket. Även om det uppskattas till viss del, och kanske mer nu än när filmen setts tidigare, förblir det inte en film som skulle rankas bland favoriterna i thriller-genren. Den har sin stil som skiljer sig en del från vad man kanske är van vid och det behöver inte vara fel. Spänningsmomenten dyker upp på sina håll, men helhetsupplevelsen är att något saknas för att det verkligen ska hetta till och funka fullt ut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar