måndag 22 april 2024

Soulmate



Titel: Soulmeiteu / Soulmate
Genre: Drama
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Min Yong-keun
I rollerna: Kim Da-mi, Jeon So-nee, Byeon Woo-seok, Heo Ji-na

Handling: Berättelse om två vänner som träffas för första gången vid 13 års ålder och tillbringar kommande 14 år med att förbli nära och dela erfarenheter i både vänskap och romantik.

Omdöme: De två jämnåriga tjejerna Mi-so (Kim Da-mi) och Ha-eun (Jeon So-nee) verkar ha glidit ifrån varandra som vuxna. Frågan är vad som lett till det då de var så nära varandra som unga? Ja, de var i princip oskiljaktiga från det att de först träffades vid 13 års ålder. Vi får nu gå igenom tiden de spenderade tillsammans över en 14 års period och lära känna de båda.


©NEW

När Mi-so tänker tillbaka på sin uppväxt och tid med Ha-eun, inser man ganska fort att de inte bara var bästa vänner utan nästan som systrar eller själsfränder. För inte minst Mi-so var det en chans att vara älskad och kunna vara sig själv. Ha-eun och hennes föräldrar tar emot henne med öppna armar i sitt hem och Mi-so verkar spendera mer tid där än i sitt hem och med sin familj. Detta eftersom familjen ofta flyttar och Mi-so är trött på det och beslutar sig för att denna gång stanna kvar.


©NEW

Mi-so och Ha-eun är olika men kommer oftast bra överens. Mi-so är mer äventyrlig och oberäknelig, lite av en fri själ. Ha-eun är lite mer reserverad och korrekt. Detta avspeglas även i något som kommer bli bådas passion här i livet, nämligen målandet. Ha-eun visar tidigt stor talang för att kunna teckna och måla fotoliknande porträtt. Mi-so å andra sidan låter fantasin sprudla och vill få med känslorna istället för att bara visa hur det ser ut.


©NEW

Genom åren som går är vänskapen stark men får sig ibland en törn. En av utmaningarna blir när Ha-eun skaffar pojkvän i form av Jin-woo (Byeon Woo-seok). Till en början går det bra och de gör även saker tillsammans. Men något förändras under denna period och då de båda tjejerna växer upp glider de sakta men säkert ifrån varandra. Har något inträffat eller är det så enkelt som att de förändrats med tiden, fått andra värderingar och en annan syn på saker och ting i livet?


©NEW

Det får sägas att filmen rullar på utan att direkt blixtra till under filmens gång. Det är runt trekvart in i filmen som det hettar till en del i historien och tjejernas förhållande. Äntligen skapas lite mer känslor som man kan bygga vidare på. Men det är också i och med detta som de börjar glida ifrån varandra. Istället för att prata ut om det och dela med sig som de gjort tidigare, håller de saker för sig själva. Detta leder inte till något gott som det visar sig. Man ska inte hålla saker hemliga från sina bästa vänner, särskilt när det handlar om saker som påverkar deras vänskap.


©NEW

Lite svårt att komma in i filmen fullt ut som det visar sig. För även om det är en film om vänskapen och hur den går igenom en tuff tid, är det inte förrän man närmar sig slutet på de två timmarna som saker och ting börjar falla på plats. Filmen visar sig vara berättad på ett sätt där vi inte får reda på allt. Mi-so som berättar historien vet mer än vad vi känner till, något som ger filmen en lite annan innebörd.


©NEW

Det blir lite småsorgligt när alla kort lagts på bordet, även om vägen dit varit fylld av gladare ögonblick i deras förhållande. Förvisso är det skönt att slippa en sockersöt film och avslutning som koreansk och asiatisk film överlag ofta kan bjuda på. Å andra sidan har filmen inte det lilla extra som ett fint drama ska ha för att höja sig över mängden. Inte någon bortkastad titt men inte heller något måste. Hade helt enkelt hoppats på något mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar