tisdag 30 april 2024

Leo



Titel: Leo
Genre: Animerat
Land: USA/Australien
År: 2023
Regi: Robert Marianetti, Robert Smigel, David Wachtenheim
Röster: Adam Sandler, Bill Burr, Cecily Strong, Jason Alexander

Handling: En 74-årig ödla vid namn Leo bestämmer sig för att fly från terrariet i ett klassrum i Florida där han bott i decennier.

Omdöme: Leo (Adam Sandler) är en ödla och Squirtle (Bill Burr) är en sköldpadda som delar terrarium och är bästa vänner. De befinner sig i ett klassrum någonstans i Florida och från sitt terrarium följer de en ny grupp femteklassare. När 74-årige Leo får reda på att hans livslängd är 75 år, inser han att han inte gjort något med sitt liv. Det är dags att ge sig ut i världen och leva lite innan det är för sent.


©Netflix

Eftersom klassens lärarinna är gravid och ska vara mammaledig, får klassen en vikarie. Hon visar sig vara Ms. Malkin (Cecily Strong), en gammal, bitter och gammalmodig tant. För att barnen ska lära sig att ta ansvar ska en frivillig ta med sig ett av husdjuren hem över helgen. Det blir chansen för Leo att rymma. Men istället sker något oväntat som kommer förändra allt.


©Netflix

Detta verkade kunna bli en ganska rolig animerad film. Det intrycket visar sig inte direkt stämma inledningsvis när vi följer en rad ungar som ska börja en ny termin i skolan. På det ett par sångnummer som kommer från ingenstans. Är det en musikal som väntar? Det verkar nästan så och det är tyvärr något som sällan går hem.


©Netflix

Efter att ödlan Leo och sköldpaddan Squirtle blivit lite varma i kläderna och börjar planera sin flykt, blir filmen bättre när en av eleverna tar hem Leo över helgen. Det fortsätter bli en del sångnummer som framförs, men dessa växer på en under filmens gång. Alla är inte bra men till stor del funkar de och en del är både trevliga och charmiga. Det hjälper att sångerna och inte minst Leo påminner en del om Kermit från "Mupparna" där det också fanns liknande sångnummer.


©Netflix

Det är en animerad film som funkar för alla åldrar och inte bara vänder sig till de yngsta. En del av humorn står utan tvekan Adam Sandler för som både varit med och producerat och skrivit manuset. En del av skämten vänder sig mer till vuxna och ibland skrattar man gott när inte minst Leo hamnar i roliga situationer. På sätt och vis kommer man att tänka på Toy Story-filmerna som har en liknande stil och humor.


©Netflix

Filmen visar sig ha en ganska bra story då Leo lyssnar på barnen och ger dem ett par goda råd. Han har trots allt lång livserfarenhet och har sett och hört en hel del genom åren i klassrummet. Alltid uppskattat när en komedi har hjärtat på rätt ställe och får med lite djup och inte bara blir ytlig. Bara man ger det hela en chans efter den något trevande inledningen så blir det en trevlig filmtitt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar