söndag 21 april 2024

Believer [Extended Cut]



Titel: Dokjeon / Believer
Genre: Kriminalare/Action/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2018
Regi: Lee Hae-yeong
I rollerna: Cho Jin-woong, Ryu Jun-Yeol, Park Hae-joon, Cha Seung-won

Handling: Narkotikapolisen försöker få fast ledaren för en stor asiatisk drogkartell. För att lyckas med det låter man en av de egna gå undercover, samtidigt som man utnyttjar en av medlemmarnas hämndlystnad.

Omdöme: Narkotikapolisen Won-ho (Cho Jin-woong) får sin informant dödad när hon ska ha ett möte med en drogkontakt. Han får ett meddelande från en Mr. Lee som tar på sig dödsfallet som en varning att polisen ska hålla sig undan hans verksamhet. När en explosion senare sker riktad mot ett droglabb där samtliga toppar inom Mr. Lees verksamhet var samlade, överlever endast en person, Rak (Ryu Jun-Yeol). Rak arbetade åt drogkartellen och hans mamma var en av de som dog i explosionen.


©NEW

Med hjälp av Rak, som är den enda kvarvarande som känner till drogkartellens operationer och kontakter, ger sig Won-ho ut på en jakt efter den mystiske Mr. Lee som ingen verkar veta vem det är men många utger sig för att vara. Rak och Won-ho, som utger sig för att jobba åt Mr. Lee, börjar träffa drogkartellens leverantörer och köpare i hopp om att röka ut den ljusskygge Mr. Lee.


©NEW

Denna korean bygger på Hong Kong-kinesiska Drug War (2012). Detta var dock inget som kändes till på förhand och tur var väl det då den hade setts en gång i tiden och inte alls uppskattades. Denna nyversion lär dock skilja sig åt en hel del, trots att "originalet" inte mindes ett dugg. Tack och lov visar sig denna film funka desto bättre med ett manus som inte känns som en soppa, vilket det gjorde med originalet.


©NEW

Filmen blev en omåttlig succé i hemlandet Sydkorea där den slog rekord. Nu är frågan om det var bra marknadsföring, en bra trailer eller kanske att koreanerna suktade efter en ny bra sydkoreansk film. För även om det är en gedigen, välspelad och välgjord film, kan den inte läggas till de absolut främsta filmerna som Sydkorea producerat genom åren.


©NEW

Extended Cut-version som setts är 8 minuter längre än den ursprungliga versionen. 131 minuter är inte ovanligt för en koreansk film och utan att ha sett den kortare versionen finns det något tillfälle under filmens gång där det känns som någon scen är lite utdragen. Å andra sidan känns det inte helt onödigt då det ger storyn och karaktärerna lite mer utrymme. Efter att ha läst skillnaderna på versionerna är det mesta i denna längre version lämpligt, förutom någon förlängd scen som inte hade behövts. Noterbart är att även slutet är lite annorlunda då det lämnas mer öppet i originalversionen.


©NEW

Långt innan röken lagt sig och det avslöjas hur det ligger till, är det inte särskilt svårt att gissa sig till hur det kan ligga till. Men det gör definitivt inte så mycket då filmen behåller intresset rakt igenom. Det blir även lite kul att se om det ligger till på det viset och läsa av de inblandade karaktärerna. Man får även ihop storyn på ett tillfredsställande sätt. Helt enkelt en sevärd koreansk film i en genre de är bra på. Och även om det inte är det bästa man sett är det tillräckligt underhållande och sevärt för att funka.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar