onsdag 24 april 2024

Asphalt City



Titel: Asphalt City / Black Flies
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Jean-Stéphane Sauvaire
I rollerna: Tye Sheridan, Sean Penn, Michael Pitt, Katherine Waterston, Mike Tyson

Handling: Ollie Cross är en ung sjukvårdare som har tilldelats nattskiftet med ambulans i NYC med kompromisslöse och rutinerade partnern Gene Rutkovsky. Varje 911-samtal är potentiellt farligt och osäkert, och sätter dagligen deras liv på spel för att hjälpa andra.

Omdöme: Ambulanspersonalen i New York har ett utsatt jobb. Ollie Cross (Tye Sheridan) är en sjukvårdare som flyttat till New York från Colorado och är relativt ny på jobbet. Han hoppas studera vidare och komma in på medicinutbildningen, så detta är ett steg på vägen. Han paras ihop med den erfarne och ärrade Gene "Rut" Rutkovsky (Sean Penn). Tillsammans ger de sig ut på nattskiftet och hamnar i diverse tuffa situationer där de aldrig kan vara säkra på vad de kommer ställas inför.


©Vertical/Roadside Attractions

De båda har inte mycket till privatliv. Ollie bor snålt som inneboende hos ett par kineser i Chinatown och försöker plugga så ofta han kan under sin lediga tid. Ibland går han på nattklubb för att dansa av sig stressen och möter där en ung kvinna han börjar träffa för lite fysisk kontakt. Rut har en ex-fru som träffat en ny man och ska flytta. Det i sig hade inte varit något direkt problem för Rut, men det innebär att hans kära dotter också kommer flytta med ex-frun, något som tär på honom.


©Vertical/Roadside Attractions

Det är en film som bygger på en bok av Shannon Burke och synar sjukvårdarnas och ambulanspersonalens vardag. Vad man kan konstatera är att det är ett oerhört otacksamt jobb de gör. De får ingen som helst uppskattning och det är ingen bra reklam för yrket så som det visas upp här. Visst har de en stolthet och försöker hjälpa och rädda de mest utsatta. Men en efter en gapar och skriker på dem och de hamnar i obehagliga och ibland farliga situationer med gängmedlemmar och olika sorters invandrare som skäller ut dem när de försöker göra sitt jobb.


©Vertical/Roadside Attractions

En väldigt mörk och deprimerande film får sägas utan så mycket hopp eller ljus i slutet av tunneln. Man känner mest att vänskapen som byggs upp mellan kollegorna Ollie och Rut kan leda till något positivt, vilket det delvis gör. Men även den känns smått hopplös när saker och ting går snett. Inga förhållanden känns hållbara i längden och det blir en smått mardrömslik nedåtgående spiral som aldrig tar slut.


©Vertical/Roadside Attractions

Hur någon kan tänka sig att fortsätta utsätta sig för den psykiska tortyren som yrket medför så som det visas upp är en gåta. Det spelar egentligen ingen roll hur mentalt stark du är. För du kan inte förbli opåverkad av vad du ser och upplever, om och om igen. Det blir faktiskt lite småjobbigt att se på och eftersom historien inte har mycket hopp finner man det hela lite meningslöst.


©Vertical/Roadside Attractions

Det är synd att man får den hopplösa känslan med filmen då både Tye Sheridan och Sean Penn är bra som Ollie respektive Rut. Det är egentligen vad som håller filmen ovanför ytan under långa stunder när de båda kommer varandra närmare mellan utryckningarna. Där ligger värdet i historien. Tyvärr utgör det en för liten del av filmen då karaktärerna hela tiden dras ner i mörkret likt om de hade fastnat i kvicksand. Så även om filmen har en del av värde är historien för deppig med all misär som hopar sig.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar