torsdag 25 april 2024

Monkey Man



Titel: Monkey Man
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Kanada/Singapore/Indien
År: 2024
Regi: Dev Patel
I rollerna: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Sikandar Kher

Handling: En anonym ung man släpper lös en hämndkampanj mot de korrupta ledarna som mördade hans mor och som fortsätter att systematiskt göra de fattiga och maktlösa till offer.

Omdöme: En ung man, kallad för Monkey Man (Dev Patel) då han bär en apmask när han slåss i ringen, har inte kunnat släppa traumatiska händelser från sin uppväxt. Så pass att de format honom till den han är och nu när han växt upp är han redo för att utkräva sin hämnd. För att komma nära sina måltavlor fixar han så att han får ett jobb hos Queenie (Ashwini Kalsekar). Hon driver en restaurang och nattklubb som är en front för bordellverksamheten hon styr över.


©Universal Pictures

Monkey Man har bara hämnd i tankarna och inget verkar komma att stoppa honom. Men när hans plan att döda den korrupte polischefen Rana Singh (Sikandar Kher) inte lyckas, blir han en jagad man som måste ligga lågt och tänka om. Det blir en chans för Monkey Man att träna upp sig och komma tillbaka starkare och mer motiverad än någonsin.


©Universal Pictures

Det är inte svårt att dra paralleller till John Wick-filmerna då detta kan ses som en indisk motsvarighet. Dev Patel som Monkey Man är kanske inte lika bra som Keanu Reeves som John Wick, men det råder inget tvivel om att Dev Patel är högst motiverad. Förutom att spela huvudrollen har han regisserat, skrivit och producerat filmen. En regidebut som han inte sparat på krutet på, speciellt fysiskt då inspelningen lämnade honom med bruten hand, brutna tår, en axelskada och en ögoninflammation.


©Universal Pictures

Storyn är en ganska typisk hämndhistoria där vi får ta del av vad som ligger bakom via flashbacks. Det är inte bara en renodlad actionfilm där det blir actionscen på actionscen. Den försöker ge det hela lite tyngd och skapar på så vis en ganska stämningsfull hämndfilm. Man får även med korruptionen som riktas mot ett par utsatta grupper i landet, något som ger filmen lite av en politisk vinkel.


©Universal Pictures

En sak som gör att filmen hamnar i en liten svacka är när Monkey Man ska ligga lågt och tas in av en grupp som ger honom en fristad. Förvisso blir det en chans för honom att träna upp sig för att kunna fullborda sin hämnd, men det är lite si och så med tiden som spenderas med gruppen. Lite flummigt och att de sedan ska hjälpa honom i hans kamp känns väl så där.


©Universal Pictures

Vad som däremot funkar desto bättre är filmens utseende och foto som bjuder på gott om ögongodis. Det är något som absolut ger filmen lite mer klass än om det bara vore en renodlad actionfilm utan så mycket tanke bakom. Visst är det ibland mer yta än innehåll, men eftersom filmen gör ett tillräckligt bra jobb med att bygga upp bakgrunden till hämndmotivet, leder det till en oftast stämningsfull film värd entrépengen.


©Universal Pictures

Betygsmässigt hamnar det på mellan en stark trea och svag fyra. En film som har fler plus än minus och är genomgående välgjord. Gott om action utan att gå till överdrift så att man inte bryr sig. Oftast bra musik och snyggt, men ibland gör sig de indiska takterna påminda. Fast eftersom det är mer av det som funkar blir det en film som underhåller och oftast får till det under de två timmarna man följer Monkey Man och hans hämndresa.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar